BOJANKA JUTARNJEG LISTA

U nedjelju 31.5. na kioscima potražite Nedjeljni Jutarnji + bojanka

Bojanka Jutarnjeg lista u međunarodnoj je nominaciji, uz CNN i The Telegraph, za najbolji medijski projekt u vrijeme izolacije uzrokovane koronavirusom.


Nominirala ju je svjetska medijska kompanija INMA. Sudjelovali su slikari, ilustratori i strip autori, njih jedanaestoro. Različiti su po generaciji i po senzibilitetu, a ono što im je zajedničko kvaliteta je njihova rukopisa. Mnogi su od njih potvrđeni i na međunarodnoj sceni. Bez suviše izmijenjenih riječi, odmah su prepoznali ideju projekta da ljudima koji sjede doma tijekom pandemije pomognu skratiti vrijeme i razmišljanja o tome što budućnost nosi.

Sve to uz rijedak izazov koji pruža bojanje kvalitetnog umjetničkog rada. Neki su od pozvanih autora za bojanku naslikali nova djela kao njihov odgovor na situaciju oko nas, drugi su, pak, prilagodili svoje već postojeće radove.


Za bojanku se pročulo, širila se poprilično i društvenim mrežama.


Vrijeme izolacije je iza nas. Uz postojeće crteže u novom, specijalnom izdanju sada donosimo i devet novih radova. I novi autori koje smo pozvali odmah su pristali na sudjelovanje, nisu dvojili, za naš su projekt već i čuli.

U specijalnom izdanju za svoju vjernu publiku donosimo radove velike hrvatske kiparice Marije Ujević Galetović, dojaena slikarstva Đure Sedera, svjetski poznatog ilustratora Milana Trenca po čijoj je slikovnici snimljen blockbuster film "Noć u muzeju" s Benom Stillerom u glavnoj ulozi, ilustratora Danila Dučaka, jednako uspješnog Hrvatskoj kao i u Americi gdje je radio naslovnice knjiga za mnoge međunarodno poznate nakladnike, potom slikara Duška Šibla koji ove godine slavi četiri desetljeća uspješne karijere, splitsku hit autoricu Tisju Kljaković Braić, slikara omiljenog kolekcionarima Stjepana Šandrka, Svena Klobučara, koji trenutačno ima zapaženu izložbu u Muzeju suvremene umjetnosti, te Marija Romode, najmlađeg među njima, koji je svojedobno proglašen i najboljim studentom svoje generacije.


Podsjetimo da su u prvom izdanju, a njihove radove objavljujemo još jednom, sudjelovali: Ivana Armanini, Jelena Bando, Zdenko Bašić, Tomislav Buntak, Nikolina Ivezić, Paulina Jazvić, Svjetlan Junaković, Bane Milenković, Miron Milić, Stipan Tadić i Vice Tomasović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:57