U Seattleu je dopuštena eutanazija

ZAGREB - Terminalno bolesni pacijenti kojima je preostalo manje od šest mjeseci života od danas će u američkoj saveznoj državi Washington moći zamoliti svoje liječnike da im pomognu umrijeti, čime će Washington, uz susjedni Oregon, postati jedna od dvije države u SAD-u u kojima je eutanazija legalna.



Na izborima u studenome prošle godine je Initiative 1000, koja se zalagala za legaliziranje eutanazije, dobila gotovo 60 posto glasova birača. No, mediji ističu kako bi se pacijenti ipak mogli susresti s ustezanjem liječnika.



Punoljetan i priseban



Eutanaziju prema zakonu može tražiti pacijent koji ima više od 18 godina, koji je stanovnik države i priseban. U razmaku od 15 dana mora uložiti dva usmena zahtjeva te jedan pismeni uz dva svjedoka, od kojih jedan ne smije biti rođak, supružnik, nadležni liječnik ili osoba koja je povezana s dotičnom zdravstvenom ustanovom. Isto tako, dva liječnika trebaju potvrditi kako je pacijent terminalno bolestan.



S druge strane, liječnici i zdravstvene ustanove ne moraju pristati na eutanaziju ako se protive zakonu. Neke od bolnica, prije svega one katoličke, već su objavile da će se svrstati u takozvanu “zonu bez eutanazije”.



- Možda ću se u budućnosti susresti s pričom koja će biti toliko nadahnjujuća da ću možda napisati recept - ispričao je dr. Stu Farber, s Washington Medical Centra te objasnio kako će pacijente, ako izraze želju za eutanaziju, upućivati na bolnice koje je provode.



- Vjerujem da bi u ime suosjećanja i osobnih ljudskih prava to trebala biti jedna od opcija za terminalno bolesne osobe - istaknuo je dr. Robert Thompson, internist i kardiolog na Medicinskom centru u Seattleu koji je glasao u korist zakona koji dopušta eutanaziju.



Pritom je dodao da je tijekom 32 godine duge karijere liječio neke od pacijenata koji bi imali koristi od novog zakona. Među onima koji eutanaziju podržavaju i u njoj čak nalaze utjehu nalazi se Nancy Niedzielski, čiji je suprug Randy umro od tumora mozga 2006. godine u velikim bolovima.



Samo kapi za oči




Randy je, ispričala je, imao izvrsnu njegu u hospiciju, no u trenutku kad je tumor postao velik tako da njen suprug nije mogao zatvoriti oči, hospicij im je mogao ponuditi samo kapljice za oči.




Martina Hrupić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 01:40