PRO ET CONTRA

U UTRCI ZA NOVI MANDAT GRABAR-KITAROVIĆ TREBA SE BOJATI SAMO - ŽENE! Možda je to i jedina šansa da Predsjednica progovori o stvarnim problemima žena

 
 Ints Kalnins / REUTERS

Zar je netko mislio da će se predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović držati rečenog i doista na jesen obznaniti hoće li se kandidirati za još jedan mandat na Pantovčaku? Naravno da neće. Zna da bi se takvom objavom dovela u situaciju da sudjeluje u predizbornoj kampanji u kojoj ne zna tko će joj biti protukandidati. Dakle, bila bi prisiljena iznositi političke projekcije budućeg mandata, a pritom stavove ne bi mogla prilagođavati kampanjama protukandidata.

No, daleko važniji razlog zbog kojega Grabar Kitarović ne želi reći hoće li od građana zatražiti povjerenje za još jedan mandat tiče se njezina odnosa prema HDZ-u, točnije predsjedniku HDZ-a i premijeru Andreju Plenkoviću. Kada bi prevalila preko usta da želi još pet godina provesti na Pantovčaku, to podrazumijeva da želi podršku HDZ-a. A od tada svako buduće podbadanje, distanciranje ili otvorena kritika Plenkoviću sa svrhom inkasiranja političkih poena, bilo bi prezreno kao licemjerje prema stranci bez čije financijske i logističke podrške Pantovčak može samo sanjati.

Tobožnja neodlučnost oko želje za novim mandatom savršeno se uklapa u predsjedničinu politiku neizjašnjavanja koja ide pod ruku s trivijalizacijom institucije predsjednika Republike.

Kolinda Grabar Kitarović kao da se utrkuje s Meghan Markle. Vojvotkinja je objavila da je trudna, a Kolinda Grabar Kitarović objavljuje da je iz azila za pse u Virovitici izvukla slatkog bijelog psića kojega će udomiti na Pantovčaku. Meghan Markle pozira s novom frizurom primjerenoj trudnici, a predsjednica pozira na Pantovčaku pored pasje kućice.

Dok je Velika Britanija kraljevsku obitelj, koja ništa ne radi, a raskošno živi na proračunu, pretvorila u nacionalni brand kako bi barem nečemu služili, naša predsjednica pokušava brandirati samu sebe. Čas se pojavljuje kao Xena, princeza ratnica, čas kao vatrena navijačica, čas kao nježna žena koja tepa napuštenom psiću kojemu je podarila dom na Pantovčaku, čas kao dama u elegantnim kreacijama koje izdužuju figuru. Portali su preplavljeni Kolindinim dijetama, tabloidi su se raspisali o predsjednici koja jutro počinje sa šakom čvaraka, a pritom mršavi. Njene krojačice daju intervjue i rasprodaju haljine u Kolindinu stilu... Žena je čudo! Elegantna, ženstvena, nježna, borbena, navijačica, šminkerica, molerica, majka, supruga, zapovjednica oružanih snaga.... Meghan Markle joj nije ni do gležnja.

Naša predsjednica žestoko igra na žensku kartu. Preselila se u virtualni svijet u kojemu joj Pantovčak, odnosno Ured predsjednika(ce) služi kao kulisa u kojoj obitava super žena. I sad bi netko da se Grabar Kitarović nedvosmisleno odredi o pohodu na još jednu petoljetku na Pantovčaku i da se iz blažene sfere virtualne stvarnosti izloži gruboj stvarnosti! Jasno je da predsjednici to ne šmeka. Kandidatkinja za šeficu države morala bi reći što misli o načinu na koji se tretiraju žene u bolnicama, dok se virtualna super žena neće zamarati time što se nekim jadnicama izvode kiretaže na živo.

Kandidatkinja za Pantovčak morala bi imati stav o mirovinskoj reformi i produljenju životne dobi u kojoj će žena ostvariti pravo na mirovinu. Moralo bi ju zanimati kako Istanbulska konvencija živi u praksi i zašto su žene i dalje za isti posao u prosjeku plaćene manje nego muškarci. Uostalom, od političarke koja puca na dužnost šefice države očekuje se stav o molitvenim skupovima pred bolnicama gdje se obavljaju pobačaji... Grabar Kitarović se o tome ne izjašnjava. Jedina šansa da progovori o stvarnim problemima žena je da joj na idućim izborima protukandidatkinja bude žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:14