INOSLAV BEŠKER

U Vatikanu opet ratuju curenjem podataka, a meta je papa Frane

 AFP

Iz Vatikana se opet u novine cijede otrovne indiskrecije, neprovjereni skandalozni podaci - realni, napuhani, ili naprosto izmišljeni - a zbiljska meta je, naravno, Papa. Ovaj put Frane, a ne Benedikt XVI (kao u doba kada je Papin sobar kopirao i iznosio korespondenciju poglavara Katoličke crkve i davao je novinarima, ne za novac, nego na nagovor ponekih osoba iz same Rimske kurije).

Mehanizam je jasan i dobro kolaudiran: ni u Beču se nije blatilo Cara, ni u Moskvi Stalina, ni u Beogradu Tita. “Indiskrecije” su se uvijek survavale na glavu nekoga bitnog suradnika, uz korolar da poglavara dezinformiraju, da nije on zao, makar je pomalo ishlapio, nego da ga zli ljudi zlorabe. U Indoneziji je Suhartov državni udar protiv Sukarna bio je proveden u Sukarnovo ime i za Sukarnovu dobrobit, pa je Sukarno, “za svoju sigurnost”, bio izoliran do smrti. U Kini je Lin Biao mahnitao u Maovo ime, pa je onda “Četveročlana banda” njega eliminirala i sama djelujući, navodno, baš u Maovo ime.

Pod Benediktom XVI u Vatikanu su gađali kardinala državnog tajnika Bertonea, koji je pak u Papino ime odstrijelio Papinog prijatelja bankara Gottija Tedeschija - a Ured za novinstvo Svete Stolice je pazio da opovrgne bilo kakvu ideju da se iza Vatikanskih zidina obračunavaju sve u šesnaest.

Sada se na udaru rimskoga ljevičarskog L'Espressa našao kardinal George Pell, koga je papa Frane povukao iz Sydneyja i postavio na čelo Ekonomskog tajništva Svete Stolice, sa zadaćom da smanji troškove i financije Vatikana (tj. Svete Stolice, i njenih dikasterija, i Države) učini preglednijima i proglednijima.

Pell je, logično, mnogima postao najomrznutija figura. Pa su ga u L'Espressu prozvali kao rastrošnijega i od Bertonea, kome su predbacili večeru s tartufima. Barataju, očito podacima iz samog Vatikana: da je Pell u šest mjeseci spiskao pola milijuna eura na se, na letove u biznis klasi, na “monstruozne plaće za prijateljeve prijatelje”, da je kupio namještaja za 47.000 eura (među inim ormarić ispod sudopera za 4600 eura, za koji da ga je Papa pitao: “Ma je li od zlata?”).

Tjednik tvrdi da je Pell dosad samo uspio potrošiti, više i od Bertonea, a da od njegova truda još nema nikakvih pozitivnih rezultata po vatikanske financije. Ured za novinstvo Svete Stolice nije komentirao podatke o Pellovoj rastrošnosti, ali je opovrgnuo da nema rezultata u saniranju financija. Vatikan ne opovrgava ni tezu L'Espressa da je iza zidina Vatikanskoga Grada sukob “svih protiv sviju”. “Curenje” podataka to uostalom dokazuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:14