'KONTROLIRANI ODMOR'

Ubio oko na 11.000 metara: Pilot snimljen kako SPAVA za kontrolama aviona, a kažnjen će biti - fotograf!

Glasnogovornica kompanije Cathay Pacific istaknula je kako je 'kontrolirani odmor' sastavni dio dugih letova te da nema razloga za zabrinutost

Avio-kompanija Cathay Pacific prokrenula je istragu i disciplinske mjere nakon što je jedan od njihovih kapetana fotografiran kako spava za kontrolama putničkog zrakoplova na letu iz Dubaija do Hong Konga, piše South China Morning Post .

Pilot se potužio kako je njegova privatnost narušena fotografiranjem dok je prekriženih ruku spavao duboko zavaljen u pilotsku fotelju Airbusa A340. Zrakoplov se u tome trenutku nalazi na visini od 11 tisuća metara. Sporna je fotografija procurila u javnost nakon što je neko vrijeme kružila među zaposlenicima kompanije.

Uprava avio-kompanije prihvatila je njegovu pritužbu i njegov će kolega koji je snimio fotografiju, bilo kopilot ili netko od kabinskog osoblja, biti kažnjen. Kompanija navodi kako pilot spavanjem nije učinio ništa loše jer su 'kontrolirani odmori' dopušteni tijekom dugih letova.

Glasnogovornica Cathay Pacifica navela je kako je zaposlenik koji je fotografirao pilota prekršio kompanijske smjernice koje izričito zabranjuju snimanje na terminalima ili unutar letjelice.

Fotografija, nastala u kolovozu, došla je do javnosti te iako su lice i identifikacijske oznake pilota cenzurirane pilot se prepoznao. Uložio je žalbu nakon što je fotografija završila u članku o umoru pilota objavljenom u China Dailyju ranije ovog mjeseca.

- Fotografija nije smjela biti izuzeta iz kontekta, jer je u pitanju 'kontrolirani odmor' koji je sastavni dio letova svih velikih avio-kompanija na svijetu. I Cathay Pacific također imaju istu praksu, dopuštajući pilotima da se, ukoliko imaju pratnju kopilota, odmore tijekom mirnih faza leta.

Preostali pilot preuzima ulogu obojice pilota u nadgledanju kontrola zrakoplova u periodu ne većem od 40 minuta. Rječnikom laika, govorimo o 'ubijanju oka' kako bi se 'napunile baterije' - zaključila je je Glasnogovornica Cathay Pacifica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:47