Učite jezik kad vama odgovara putem interneta i multimedije

Kako naučiti strani jezik a da pritom ne napustite udobnost vlastitog doma, kafića? Odgovor je e-learning. Riječ je, naime, o učenju stranog jezika uz pomoć računala i interneta. Takva metoda online učenja u svijetu je u primjeni već dvadesetak godina, a u masovnoj primjeni od sredine devedesetih godina prošlog stoljeća.



Osim e-learninga, jezik se kod kuće može učiti i pomoću različitih multimedijalnih CD-a i knjige s vježbama na različitim jezicima, za različite razine predznanja i za različite dobne skupine. Jedan od najpoznatijih interaktivnih softerskih paketa za učenje je “Tell me more” paket, koji čak ocjenjuje napredak polaznika za vrijeme rada i prema rezultatima predlaže aktivnosti koje su najprikladnije za pojedinca.



Učenje putem interneta kod nas je još novitet, ali kako je internet sve jeftiniji i dostupan gotovo svima, e-learning s vremenom postaje sve popularniji način svladavanja nekog stranog jezika. Mogućnost online učenja stoga nudi sve više škola stranih jezika, a jedna od njih je i Prospero. E-learning tečajevi se, uz brzo računalo i brzu internetsku vezu, kod njih mogu koristiti svaki dan od 0 do 24 sata.



- Kod nas je e-learning još novost, ali je u svijetu to davno prepoznat, pa je, primjerice, u Velikoj Britaniji e-learning formalno obrazovanje. Ne radi se o pukom tipkanju i rješavanju zadataka, nego je takve tečajeve netko za vas osmislio i netko vas cijelo vrijeme vodi. U sve ulažete manje vremena, odnosno sami diktirate tempo, manji je trošak, a rezultati su odlični.



Interes za takav način svladavanja stranih jezika sve je veći, a osim standardnog engleskog, sve su popularniji tečajevi talijanskog i španjolskog jezika - objašnjava direktorica Prospera Katarina Cindrić. Ističe kako zahvaljujući e-learningu znanje postaje dostupno svima.  - To je posebno bitno za ljude iz malih mjesta gdje nema škola stranih jezika, za one koji su na poslovnom putu ili rade baš u vrijeme kada se tečajevi u školama odvijaju.



Zatim, ima ljudi kojima je neugodno učiti u grupi i ne vole da ih se proziva, te vole sami ispravljati svoje pogreške. Za one koji pak vole s vremena na vrijeme i porazgovarati s nekim, postoje kombinirani tečajevi - e-learning u kombinaciji s običnom nastavom. Znači, učite putem interneta, a svako dva ili tri tjedna imate konverzaciju u razredu i pitate sve što vam je nejasno.



To je najbolji način učenja - smatra Cindrić dodajući da rade i na uvođenju ‘teleconferencinga’ što podrazumjeva učenje jedan na jedan s profesorom - primjerice, vi kod kuće, a on u učionici i komunicirate putem računala. Prosjek godina polaznika e-learning tečajeva je 30, no ima i starijih koji su ipak kompjuterski napredni.





Intenzivnim tečajevima obnovite znanje stranih jezika



Škola stranih jezika Latina pripremila je za početak školske godine posebne intenzivne tečajeve koji traju 2 tjedna za one koji neće stići pohađati redovnu nastavu tijekom godine kako bi dobili priliku upoznati se s novim jezikom koji žele ili pak obnoviti znanja jezika koji su već učili. Intenzivni tečajevi održavaju se od 22. rujna do 3. listopada 2008.



Latina uspješno posluje već pet godina na zanimljivoj lokaciji u samom centru Zagreba, blizu hotela Sheraton. Nastava se odvija u malim grupama od pet do osam polaznika pod stručnim vodstvom mladog tima profesora, koji posebnim metodičkim pristupom prenose svoja znanja o jeziku i kulturi zemlji čiji jezik učite.



U Latini, osim grupnih programa, mnogi poslovni i privatni korisnici upisuju INDIVIDUALNE tečajeve, gdje sami biraju termine za svoje satove učenja, a i programi se izrađuje za svakog pojedinca posebno. 



Hit sezone su ruski i kineski



Potražnja za ruskim jezikom sve je veća, pogotovu među poslovnim ljudima. Od te su misli krenuli osnivači Sputnika, škole stranih jezika pri njezinu osnutku prije dvije i pol godine. Od specijaliziranog programa za ruski jezik Sputnik se u međuvremenu razvio u školu koja u svojoj standardnoj ponudi tečajeva za građanstvo ima osam jezika, uključujući i kineski. No Sputnik je i dalje specijalist za ruski jezik.



- Surađujemo sa školama u Rusiji, a koristimo izvorne ruske nastavne materijale - objašnjava operativni direktor Ozren Debić. U Sputniku primjećuju pojačano zanimanje za učenje kineskog jezika, osobito nakon Olimpijade.



- Zbog velikog interesa od ovog semestra uvodimo i tečajeve kineskog za učenike od petog do osmog razreda - kaže Debić. U Sputniku učenje nastoje učiniti dinamičnim i zabavnim, a organiziraju istudijska putovanja za polaznike. Učenje jezika u Sputniku prerasta u druženje i zabavu, a tome pridonose i posjeti muzejima, projekcijama filmova i izložbama.

LAT INA

SP UTNIK





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 17:56