Umro glumac Heath Ledger

NEW YORK - Australski glumac Heath Ledger (28) pronađen je mrtav u svojem stanu na Manhattanu. Policija vjeruje da bi njegova smrt mogla biti posljedica predoziranja drogom.

Glasnogovornik njujorške policije Paul Browne izjavio je kako je glumac imao dogovorenu masažu u svojem domu. Mrtvo tijelo u apartmanu u Sohou oko 20.30 h (GMT) pronašao je kućepazitelj, koji ga je došao obavijestiti kako je maser stigao.  "Pronašli smo tablete nedaleko od kreveta", objasnio je Browne. Dodao je kako vjeruje da se ne radi o ubojstvu. Također je izviješteno kako u stanu nije pronađeno oproštajno pismo koje bi ukazivalo na samoubojstvo. Policija je kazala kako ne isključuje niti mogućnost da je počinjeno kazneno djelo i za srijedu je najavila obdukciju.

Ledger se rujnu rastao od svoje djevojke Michelle Williams s kojom je imao dvogodišnju kći Matildu. Ona je u filmu "Brokeback Mountain" glumila njegovu suprugu.

Australski je glumac bio nominiran za Oscara za ulogu u filmu "Brokeback Mountain", a dobio je i mnoga druga priznanja za svoj glumački rad.

Zapažene uloge ostvario je u filmovima "Patriot", "Monster's Ball", "Legenda o vitezu" i "Ned Kelly". U novom filmu o Batmanu "The Dark Knight" glumio je Jockera. Bio je također angažiran na snimanju filma o Bobu Dylanu. Neki mediji tvrde da je u posljednje vrijeme često odbijao uloge.  



Gomila znatiželjnika, fotografa i novinara okupila se ispred zgrade na Sohou u kojoj je na četvrtom katu stanovao Ledger, a američke TV postaje opširno izvješćuju o smrti mladog glumca, uspoređujući je sa smrću starlete Anne Nicole Smith, glumaca Rivera PhoenixaJamesa Deana i mnogih drugih.



Nadzornik zgrade je rekao kako je Ledger unajmio stan posljednja četiri mjeseca, te da je jako iznenađen, jer je glumac bio "vrlo ljubazan" i često je vodio dvogodišnju kćer u šetnju.



Vijest o smrti mladoga glumca potresla je američku javnost i s tugom je primljena u Hollywoodu. "Kakva tragedija. Moje srce je s njegovom obitelji", izjavila je Nicole Kidman, njegova sunarodnjakinja iz Australije. "Polagao sam tako velike nade u njega. Tek je počinjao, a izgubiti život u tako mladoj dobi je tragični gubitak", rekao je Mel Gibson, drugi holivudski velikan australskih korijena, koji je s Ledgerom surađivao u "The Patriotu".



Filmski kritičar magazina Rolling Stone Peter Travers kazao je kako je Ledger želio biti glumac, a ne samo filmska zvijezda, te kako vjeruje da će biti upamćen po "Planini Brokeback", kontroverznoj priči o homoseksualnoj ljubavi dvojice kauboja.



"Brokeback je jedna od najvećih umjetničkih izvedbi glumaca iz njegove generacije", kazao je Peter. Uoči smrti, Ledger je snimio posljednje kadrove filma "The Dark Knight", nove epizode iz serije o Batmanu, u kojem igra Jockera. Film je trenutačno u postprodukciji, a u kinima se treba pojaviti u srpnju.



Ledger je rođen u Perthu, u Australiji 1979. godine, a dobio je ime Heathcliff Andr ew, po glavnom liku iz Orkanskih visova Emily Bronte. Počeo je glumiti još kao dijete u mjesnom kazalištu, a prvi film u Americi bila je tinejdžerska komedija "10 Things I Hate About You" iz 1999., s kojom je odmah privukao pozornost Hollywooda.



Ledger bi mogao biti drugi mladi glumac koji je umro od uzroka povezanih s drogom u 2008. Prije tjedan dana, 15. siječnja, glumac Brad Renfro (25) nađen je mrtav u svom domu u Los Angelesu, a uzrok smrti se utvrđuje.
(njd, H)







Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 22:06