Umro Krešimir Blažević, vođa grupe Animatori

ZAGREB - Krešimir Blažević, vođa grupe "Animatori" i tajnik u Matici Hrvatske u Zagrebu preminuo je jučer u 49. godini života.

Krešimir Blažević rođen je 1958. u Slavonskom Brodu, gdje je završio gimnaziju i osnovnu glazbenu školu za violinu i gitaru. Glazbom se intenzivno bavio od 1982. kada je osnovao grupu "Animatori" u kojoj je bio skladatelj, tekstopisac, pjevač i gitarist.

"Animatori" su bili popularni u vrijeme tzv. novog vala (osamdesetih godina), kada su nastali njihovi najveći hitovi, poput "Ljeto nam se vratilo", "Anđeli nas zovu da im skinemo krila", "Ostat ću mlad", "Male curice", "Kasno je za prosinac" itd.

Od 1989. Krešimir Blažević radio je kao glazbeni urednik i organizator programa u zagrebačkom Glazbenom klubu Kulušić. Bio je i urednik izdanja u Croatia Recordsu.

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je etnologiju i komparativnu književnost.

Objavio je zbirku poezije "I jedne i druge", knjigu pripovijedaka "Sam u koloni" i prvu domaću rock autobiografiju "Ostat ću mlad". Pisao je glazbene kritike u časopisima Vijenac, Kana i Cantus.

Član je Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatske glazbene unije, čiji je jedan od osnivača, a njegova kratka biografija nalazi se i u izdanju Sveučilišta Cambridge "Who is Who in Popular Music".

U Matici Hrvatskoj, gdje je bio dugogodišnji tajnik, doznaje se da je Krešimir Blažević umro jučer poslijepodne u svom stanu. Uzrok smrti još nije poznat, a pretpostavlja se da je riječ o srčanom ili moždanom udaru.

Vrijeme i mjesto posljednjeg ispraćaja biti će naknadno objavljeni. (Hina)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:53