SAVJETI AUTOKLUBA

UŠTEDITE KUPNJOM PREKO INTERNETA Ponuda bogatija nego na Hreliću, a dijelovi povoljniji i 80%

Nakon ukidanja carine na proizvode iz EU porasla je popularnost nabave dijelova na internetu

Isplati li se kupovati autodijelove na internetu? To pitanje, češće nego ikad prije, domaći vozači su počeli postavljati nakon 1. srpnja i ulaska Hrvatske u EU, ohrabreni ukidanjem carine za proizvode iz Europske unije. Ništa čudno. Taj namet uklonjen je i u poštanskom prometu, pa su mnogi krenuli razmišljati zašto bi gubili vrijeme i živce tragajući za željenim dijelom po autootpadima ili Hreliću, a sve im je ponuđeno ispred njih na ekranu, dok surfaju internetom iz toplog doma.

Odgovor? Kupnja preko interneta svakako se isplati, posebno u slučaju manjih dijelova za koje je poštarina jeftina. Drugim riječima, ne možete uštedjeti na blatobranu ili vratima, ali zato svakako možete na elektronici ili sitnijim sklopovima. U odnosu na cijene u Hrvatskoj, može se proći čak i do 80 posto povoljnije, barem u slučaju kad ste vlasnik na našem tržištu rijetkog modela, kakvi se rijetko viđaju po otpadima, pa vam preostaje jedino kupnja novog, skupog originalnog dijela. Konkretno, trebate li zamijeniti tvornički ugrađen radio u Hondi FR-V koji je otkazao poslušnost, a ne želite ga baš zamijeniti običnim 1 DIN uređajem iz trgovačkog centra, platit ćete ga čak 25.000 kuna kod zastupnika. S druge strane, na ebayu se može naći ispravni rabljeni za tek dvjestotinjak eura, što je spasonosno rješenje.

Ebay je prva adresa na kojoj se može potražiti dio i dobiti informaciju o cijeni. No, i tu treba pripaziti na loše dijelove, kinesko smeće i općenito podrijetlo robe. N aime, čak i kad posjetite ebay.de (Njemačka), ebay.at (Austrija), ebay.fr (Francuska) ili ebay.co.uk (V. Britanija), uvijek morate paziti odakle prodavatelj šalje robu. Razlog? Ovdje je ipak riječ o poštanskom prometu, pa roba iz trećih zemalja, poput Kine ili Sjedinjenih Država, prvi put na područje Europske unije ulazi u Hrvatskoj. A to znači da podliježe plaćanju carine, barem kad iznos (ako su na računu iznosi za robu i poštarinu izdvojeni, države namete plaćate samo na robu, a ako je sve sumirano zajedno, plaćate ih na ukupan iznos), premašuje 150 eura.

Naime, prema direktivi EU, koja je, naravno, sada na snazi i u Hrvatskoj, na robu poslanu izvan EU vrijednosti od 22 do 150 eura obvezni ste platiti samo PDV (do 22 eura ne plaća se niti PDV), dok se carina obračunava tek za skuplje pošiljke. No, kolika će biti carinska stopa za robu u praksi se teško saznaje. Naime, općenite stope koje se još uvijek nalaze na internetskoj stranici carine nisu osvježene nakon našeg pristupanja EU, a konkretan iznos ionako može odgonetnuti jedino carinik, pomoću šifre proizvoda i računalnog programa. No, razloga za strah nema. Kako su nas uvjerili u carinskom uredu, u 99 posto slučajeva carinska stopa nije viša od 5 posto, a najčešće iznosi od 1,5 do 3,5 posto.

Špediterske usluge ne trebate ako kupujete do iznosa od 5000 kuna i za privatnu upotrebu. Ako naručujete više dijelova odjednom, kopirajte prometnu dozvolu vozila ili više njih da dokažete kako sve to koristite u privatne svrhe, a ne komercijalno. Uz to priložite svoju izjavu. J asno, carina uvijek može postupiti po svom nahođenju i ne priznati račun već se informirati koliko roba vrijedi i naplatiti troškove. No, uglavnom nema problema i kupnja dijelova na internetu proteći će glatko i na vaše zadovoljstvo. Gotovo u pravilu, i uz dramatičnu uštedu.

Usto, broj kartice čuvajte kao oko u glavi. Nigdje, nikada, ni pod kojim uvjetima ne ostavljajte taj broj i osobne podatke, jer prijevare su oduvijek popularne u virtualnom svijetu. Iznimka su tek renomirane stranice poput Amazona, gdje bez straha možete plaćati karticom. Najsigurniji i svakako najrašireniji način plaćanja na internetu je Pay Pal. Posjetite svoju banku te napravite svoj Pay Pal račun. On se povezuje s nekom od vaših kreditnih kartica, ali tijekom plaćanja brojevi kartice se nigdje ne vide. Sve upute imate na www.paypal.com.

Renome prodavatelja izuzetno je važan, a najbolji svjedok tomu je Ebay. Kad vidite da netko ima 100 posto pozitivnih ocjena, a prodao je tisuće i tisuće artikala, kod njega je dobro kupovati. Već ispod 95 posto nije neka referenca pa razmislite. Prije nego se upustite u kupnju ili cjenkanje, raspitajte se za troškove poštarine. Svakako kontaktirajte prodavatelja i zatražite izračun poštarine. Zahvaljujući osiguranoj pošiljci s brojem za praćenje (tzv. "tracking number") možete pratiti gdje se točno paket nalazi u realnom vremenu. Znat ćete datum i sat kad je napustio skladište, pa vrijeme kad je ukrcan na vlak ili u avion te vrijeme kad je naposljetku stigao u Hrvatsku. Požurite po njega kad stigne, jer svaki dan plaćate ležarinu čija visina ovisi od kurira do kurira ili, što je češći slučaj, dogovorite dopremu na kućnu adresu. Koliko god sve to zvuči zahtjevno, isplati se...

Državni nameti

Na pošiljke do 150 eura plaća se samo PDV

Ako dobijete pošiljku zanemarive vrijednosti, a pod time se smatra ona vrijednosti do 22 eura (otprilike 160 kuna), na nju se ne plaćaju niti carina, niti PDV. Ako dobijete besplatnu pošiljku vrijednosti do 45 eura (otprilike 330 kuna) oslobođeni ste plaćanja PDV-a i carine ako vam ju šalje fizička osoba te ako pritom date poštansku deklaraciju CN22/33. Za pošiljke vrijednosti do 150 eura situacija je slična, samo što PDV plaćate na vrijednost od 22 do maksimalnih 150 eura. Kod pošiljaka preko 150 eura još uvijek slijedi skraćeni, jednostavniji carinski postupak i plaćanje propisane carinske stope, a preko 5000 kuna treba vam špediter. Sve ovo ne vrijedi ako su u paketu alkoholno piće, duhanski proizvod, parfem ili toaletna voda na koje se ne primjenjuju oslobođenja. Ako je roba naručena iz EU, nema carine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 07:57