SRETEN MOKROVIĆ

Uvidio sam da sam lijen radeći Shakespearea

Glumac je nominiran zbog naslovne uloge  u ZKM-ovoj predstavi  “Tit Andronik”
 Damjan Tadić / CROPIX

Sreten Mokrović oduševio je ne samo zagrebačku publiku naslovnom ulogom u mračnoj tragediji Williama Shakespearea “Tit Andronik”, u režiji Igora Vuka Torbice i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.

Mokrović je među najdojmljivijim glumcima toga kvalitetnog ansambla, čovjek otvoren, spreman za rad, nimalo zloban i ćudljiv na nesimpatičan način, kakvi i takvi, najbolji glumci inače znaju biti.

Pratim njegov umjetnički rad već desetljećima, katkad je pretjerivao, ali nikad nije napravio nekakvu “praznu”, bezbojnu ulogu. Uvijek daje energiju zbog kakve se i dolazi u teatar.

Koliko, kao glumac, engleskog klasika Williama Shakespearea doživljavate kao suvremenog pisca, njegovu ironiju, satiru?

- Zaista, Williama Shakespearea doživljavam kao našega suvremenika. To kako taj genijalan pjesnik razumije čovjeka, društvo, čovjekovu prirodu, mehanizme društva i sistema jest inspirativno za mene, imam osjećaj da nešto važno i istinito učim. To govori, dakako, i o nama i o vremenu u kojem je on živio.

Nije li Tit Andronik, zapravo, lik kakav bi danas osvanuo u filmu, ne pripada li, zapravo, prije svega, i tad i sad, popularnoj kulturi?

- Da, naravno, u tom slučaju on bi pripadao pop-kulturi. Kao i svi svjetski vladari i moćnici, i Tit Andronik je heroj, spasitelj, koji je od Rima napravio najmoćniju zemlju u Europi...

On jest miljenik masa, on je prirodni vođa, nacionalni heroj... Ali, Shakespeareovo djelo ima i još jednu dimenziju pa, poput svakoga važnog umjetničkog djela, govori i o onoj drugoj strani slave i moći... Na koncu govori i o tragičnom liku Andronika.

ZA NOMINIRANE U SVIM KATEGORIJAMA NAGRADE 'ZLATNI STUDIO' GLASAJTE OVDJE!

Što ste o sebi shvatili radeći ulogu?

- Za mene je ‘Tit Andronik’ veliko djelo kao što su to i ‘Kralj Lear’, ‘Hamlet’ i druga Shakespeareova djela koja su proglašena vrhom svjetske drame.

Svatko tko je spreman zaviriti u sebe, u Shakespeareovu djelu može pronaći sebe. Prva stvar koju sam uvidio jest da sam lijen pa sam zadnjih mjesec dana bio cijele dane u kazalištu da, eto, nadoknadim gradivo...

Imate li redateljskih ambicija?

- Ne, momentalno nemam redateljskih ambicija, iako sam nekad mislio da ih imam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 07:21