Dubrovnik, tamo gdje je srce

Uz nevjerojatne prirodne ljepote, Dubrovnik nudi i delicije koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

 
 Getty Images/iStockphoto

Svatko od nas si voli ugoditi i učiniti život malo ljepšim. Nerijetko to radimo odlaskom na destinacije koje nas ispunjavaju psihičkim mirom, a lokacija koju zasigurno ne smijete propustiti jest Dubrovnik. Iako u posljednje vrijeme najpopularniji zahvaljujući seriji „Igra prijestolja“, Dubrovnik je oduvijek bio poseban grad koji spaja kulturu, arhitekturu, prekrasnu prirodu i atmosferu.

S razlogom nosi titulu bisera juga Hrvatske, a uz sve ovo, Dubrovnik svojim stanovnicima i posjetiteljima nudi i fantastične lokalne namirnice koje će oduševiti svakog gastronoma. Zahvaljujući svojem prirodnom položaju, Dubrovnik i okolica poput Župe Dubrovačke i Konavala, imaju mogućnost uzgoja nadaleko poznatih artičoka, šparoga i patlidžana. Ne smijemo zaboraviti na tikvice, bob i brojne sorte kupusa, ali i raznovrsno voće poput šipaka, dinja, lubenica, smokava, čičimaka (žižula), šljiva i više sorti grožđa.

Vineyard, Croatia
Getty Images/iStockphoto

A rapsodiju okusa koje Dubrovnik nudi možete isprobati na brojnim lokacijama. U domaćim konobama gdje ne smijete propustiti isprobati domaći pršut kombiniran s tradicionalnim sirevima iz ulja, preko salate od hobotnice i specifičnih jela dubrovačkog područja kao što su 'šporke makarule', pržene gerice, zelena menestra i srdele sa žara.

A bowl of Greek salad with a large chunk of feta cheese on top.
Getty Images

Gastronomska scena Dubrovnika razvija se iz dana u dan, a to pokazuju i sve brojniji „fine dining“ restorani koji pripremaju klasična tradicionalna jela na moderan i inovativan način. Najčešće su u pitanju ukusni plodovi mora, ali ne nedostaje mesnih specijaliteta. Naravno, uz svako dobro jelo ide i dobro vino, a sve u romantičnoj atmosferi koju grad nudi.

Isolated Seafood Platter: Fresh mixed grilled mussels, langoustines, shrimps, fish decorated with arugula, onion, lemon and sauce on a white plate.
Getty Images/iStockphoto

Dubrovačka vina dobila su i svjetska priznanja te je njihova popularnost izvan granica Lijepe naše sve veća. Ako ste ljubitelj crnog vina, uživajte u ispijanju Plavca s poluotoka Pelješca. Ako preferirate bijela vina, svakako isprobajte Pošip s otoka Korčule i Dubrovačku malvaziju koja ima bogatu povijest. Naime, brojne zakonske odredbe o prodaji malvazije potvrđuju kako je ovo vino bilo privilegij dubrovačkoga plemstva i strateški gospodarski proizvod u Dubrovačkoj Republici koje se nije moglo pronaći u slobodnoj prodaji.

Malvazija se proizvodila kao suho vino, ali je u arhivskim spisima nalazimo i kao desertno vino koje se pilo uz slastice i jagode sa šlagom. Nestankom Dubrovačke Republike, nestala je i malvazija, ali se samo dobro sakrila. Prije nekoliko godina započela je njezina revitalizacija, sadnjom vinograda u Konavlima. Dubrovačka malvazija Karaman na natjecanju „The World of Malvasia“ 2009. godine odnosi nagradu „World Champion“, a titulu svjetskog šampiona ponavlja i 2018. godine te osvaja Veliku zlatnu medalju za prošek od Malvasije dubrovačke berba 2016. Te iste godine, osvaja zlatnu medalju za suho vino Malvasija dubrovačka Karaman, berba 2018. s kojom je i na Dubrovačkom vinskom festivali osvojila nagradu za najbolje vino županije te najbolje bijelo vino Dalmacije na natjecanju autohtonih sorti “Vina od davnina” u organizaciji Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske.

Beautiful woman drinking a glass of white wine,  at sunset.
Getty Images/iStockphoto

Ako želite iskusiti nešto sasvim drugačije, uživati u ljepotama Dubrovnika, ali i njegovim gastronomskim delicijama, svakako posjetite Good Food festival koji se održava krajem listopada i doživite Dubrovnik u jednom sasvim drugačijem svijetlu.


POČETAK LJETA U DUBROVNIKU S POSEBNIM POGODNOSTIMA

Promotivna akcija Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika „Početak ljeta u Dubrovniku“ uključuje popuste i pogodnosti za posjetitelje Dubrovnika na brojne turističke usluge iz niza raznih kategorija, od znamenitosti, muzeja, galerija, ponuditelja smještaja i ugostitelja.

SVE POGODNOSTI I POPUSTE
POTRAŽITE NA www.tzdubrovnik.hr

DUBROVAČKE ZIDINE
20.5. – 30.6. 2020.

- zidine u Dubrovniku - 50 kn
- zidine u Stonu – 30 kn
- Sokol grad u Konavlima - 30 kn

REZERVAT LOKRUM
22.5. – 30.6. 2020.

- prijevoz brodom i ulaznica u Rezervat Lokrum - 100 kn
- djeca do 15 godina - GRATIS

MUZEJI I GALERIJE
GRATIS ULAZI 15. – 30.6. 2020.

- Arboretum Trsteno
- Dubrovački muzeji (Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru, Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivan, Etnografski muzej u žitnici Rupe, izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin)
- Umjetnička galerija Dubrovnik
- Dom Marina Držića
- Prirodoslovni muzej
- Muzej Domovinaskog rata
- Lazareti

DUBROVNIK CARD
AKCIJA 1. – 15.6. i 1. – 15.7.

- Tjedni Dubrovnik card - 1 + 1 GRATIS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:04