SPORT I REKREACIJA

Uživajte u bogatstvu šuma i voda

Raznoliki pejzaži središnje Hrvatske, od brda do ravnica i močvara, nude nepregledne mogućnosti za aktivni odmor na otvorenom
 Goran Šebelić/CROPIX

Područje središnje Hrvatske raznoliko je pejzažima, od zagorskih brežuljaka, preko močvarnih ravnica Moslavine, pa do hladnih rijeka Podravine. Idealno je to područje za brojne sportske aktivnosti i rekreaciju, od kojih se svakako ističe biciklizam. Putovanje na dva kotača kroz raznoliki pejzaž jedinstveni je doživljaj, a ako krenete kroz, primjerice, Međimurje, možete u samo jednom danu kombinirati reljefno i sadržajno raznolike rute. Rekreativne rute najvećim dijelom idu sporednim asfaltiranim ili šljunčanim puteljcima na kojima je promet rijedak. Prolaze lijepim krajolicima, a povezuju različite kulturno-povijesne spomenike, restorane, vinske kuće, pansione, odmorišta i vidikovce. Uređene staze vode vas i kroz brežuljkasto Zagorje, a oni koji vole offroad i zahtjevnije avanture rado odabiru Medvednicu i Žumberačko gorje.

Međimurje ima više od 5000 hektara ribolovnih voda, a županijom sportskih ribnjaka svakako možemo nazvati i Bjelovarsko-bilogorsku zbog brojnih rječica i uređenih sportskih ribnjaka. Rijeke Česma, Ilova, Toplica, Bijela, Velika, koje prolaze županijom, te brojni stari rukavci tih rijeka, upotpunjuju nisku sportsko-ribolovnih terena. Na više od 50 hektara zatvorenih sportsko-ribolovnih voda sportskom ribolovcu pruža se mogućnost rekreacije, ali i ulova kapitalnih primjeraka riba. Ribolovcima koji vole “urbaniziranu” prirodnu sredinu na raspolaganju su sportski ribnjaci u svakom gradu i gotovo svakoj općini županije. U ribnjacima i rječicama najzastupljenije vrste su: šaran, amur, babuška, som, štuka, američki som te razna bijela riba, a potoci s pastrvama nalaze se u okolici Daruvara.

Cijelo Međimurje pokriveno je lovnim revirima kojima brižno gospodare lokalna lovačka društva. U lovištima je najzastupljenija pernata divljač poput fazana, jarebice, divlje guske i patke. Zanimljiv je lov i na zeca te srneću divljač. Lovačka društva osiguravaju odličnu organizaciju lova i svu popratnu logistiku. Polja i šume Bjelovarsko-bilogorske županije danas su vodeća područja lovnog turizma.

U najsjevernijim predjelima Hrvatske proteže se planina Kalnik od Novog Marofa na zapadu do Koprivnice na istoku, koja privlači planinare rekreativce ali i one u boljoj formi koji izabiru teže uspone. Kalnik ima prekrasne stijene koje na sebi imaju velik broj penjačkih smjerova, uređeni su i dobro osigurani, pa je često odredište za free climbing.

U Zagrebačkoj županiji omiljeno je izletište Medvednica, a odlične uvjete za planinarenje, brdski biciklizam ili jednostavno šetnje kroz prirodu ima slikovito Žumberačko gorje.

Za one koji vole mirne šetnje prirodom bez puno adrenalina, tu je sve popularniji bird watching, za koje je Lonjsko polje sa 250 zabilježenih ptičjih vrsta kao stvoreno. One koji žele gledati svijet s visine put će sigurno dovesti u Zagorje, koje je poznato odredište za paragliding. Samo oko Zlatara nalazi se više startova pogodnih za letove. Jedan od njih je iznad mjesta Petrova Gora na brdu zvanom Gornji Pokojec, visina starta je 602 metara, a visinska razlika u odnosu na sletište je 350 metara. Sletište se nalazi na velikim livadama u zaseoku Jurinići koje se nalazi uz glavnu cestu. Potom, start iznad mjesta Novi Golubovec na brdu zvanom Veliki Kalci na nadmorskoj je visini od 727 metara, a teren je podoban za prelete pa se može odletjeti na Strahinčicu, Ivančicu, Ravnu goru... U Varaždinskoj županiji najbolji i najpopularniji tereni su Ivanščica i Ravna gora, na kojem se organiziraju državna natjecanja.

Tereni za golf u Međimurju

Međimurje je uređenjem Spa&Golf Resorta u Svetom Martinu na Muri obogatilo svoju turističku ponudu još jednom aktivnošću za ljubitelje sporta na odmoru. Golf-tereni otvoreni su cijele godine, a dodatnu atraktivnost daje im bregovit teren okružen šumom i vinogradima. Tereni su sagrađeni s greenovima i teeovima od umjetne trave te s električnim grijanjem pa se može igrati i u hladnijim mjesecima. Za one koji se tek prvi put žele okušati u golfu, organizirani su škola i vježbalište, a smještaj je osiguran u Spa Golfer hotelu koji se nalazi tik do terena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:53