VALTER FLEGO: Digitalizacija je ključ oporavka Hrvatske i Europe

 

Valter Flego istarski je zastupnik u Europskom parlamentu i dio liberalne grupacije Renew Europe, treće po redu snage u trenutnom sastavu Parlamenta. Flego je član parlamentarnih odbora za istraživanje, industriju i energetiku, za turizam i promet te za poljoprivredu i ruralni razvoj, a krajem prošle godine izabran je za izvjestitelja Parlamenta za jedan od najvažnijih EU programa do 2027. godine - Digital Europe Programme (DEP).

- Digitalizacija nije pitanje izbora, već pitanje vremena, ističe Flego, a Hrvatska je daleko od realizacije svog digitalnog potencijala – u javnoj upravi, školstvu, proizvodnji, općenito u poslovanju. Poslovanje od kuće, nastava, rad javne uprave i brojnih firmi te korona kriza omogućila je digitalizaciju brojnih zastarjelih i uhodanih procesa. Hrvatska je dokazala da može. Ne smije biti povratka na staro, naglasio je Flego.

- Europa je prepoznala važnost digitalizacije, a na nama je da to iskoristimo. Primjena DEP-a kreće iduće godine, što znači da je Hrvatskoj ostalo još svega šest mjeseci za temeljitu pripremu, izjavio je Flego.

Digital European Programe (DEP), predložen u lipnju 2018., težak je 8.2 milijarde €, obuhvaća ulaganja u pet ključnih digitalnih sektora: računalstvo visokih performansi, umjetnu inteligenciju, kibersigurnost i povjerenje, napredne digitalne vještine te osiguranje široke upotrebe i implementacije digitalnih tehnologija u svim dijelovima gospodarstva i društva kako bi se ojačalo industrijsko tehnološko predvodništvo Europe.

- Moramo podržavati naše mlade u bavljenju inovacijama, moramo osvijestiti činjenicu da živimo u vremenu kad su napredne digitalne vještine potrebne u većini poslova i moramo povući maksimalna sredstva DEP-a koja su nam raspolaganju! Digitalizacija je prilika da vozimo u pretjecajnoj traci na autocesti razvoja. Prilika da se maknemo sa začelja kolone, naglasio je Flego dodavši da je „digitalizacija naš recovery alat i u borbi protiv koronakrize te u oporavku Hrvatske i čitave EU“.

Važnost digitalizacije za Europu budućnosti je enormna. Novi plan oporavka od strane Europske komisije uključuje stvaranje instrumenta vrijednog 750 milijardi eura - Next Generation EU. Za razliku od prošlog EU proračuna koji nije ni sadržavao stavku DIGITALNO, novi prijedlog proračuna 2021-2027 osim DEP-a, već u prvom poglavlju sadrži komponentu digitalnog – single market innovation and digital – koji čini gotovo 15 posto cjelokupnog proračuna.

Za kraj, važno je napomenuti da je za usvajanje Višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027. potrebna suglasnost Vijeća, odnosno država članica, kao i Europskog parlamenta. Dogovor europskih čelnika očekuje se na prvom fizičkom summitu u lipnju, riječ je o prvom takvom sastanku europskih lidera od početka pandemije COVIDA-19. Nakon dogovora unutar Vijeća, Europski parlament će imati mogućnost iznošenja stava prije konačnog usvajanja prijedloga, koji slijedi na jesen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:12