IZA KULISA

VELIKI KORAK NATRAG ZBOG RATNOG ZLOČINCA U Beogradu su morali računati s incidentom, sve se počelo kuhati i prije kidanja i gaženja hrvatske zastave

Arhivska fotografija
 Marko Djurica / REUTERS

Kao da se povijest u hrvatsko-srpskim odnosima zadnjih dvadesetak godina stalno ponavlja, po onom “korak naprijed, dva natrag”. Ružni i necivilizirani incident u Beogradu, pred zgradom i u holu Narodne skupštine, kada je poderana i izgažena hrvatska zastava, a ratni zločinac Vojislav Šešelj izvrijeđao članove hrvatskog parlamentarnog izaslanstva, ponovno će zaoštriti odnose dviju zemalja, baš u trenutku kada se činilo da se popravljaju. “Povijesni posjet” Gordana Jandrokovića Beogradu, ujedno prvi jednog predsjednika Sabora Srbiji, završio je fijaskom, skandalom i ostavio gorak dojam na sve koji su svjedočili Šešeljevu divljanju.

Koje će biti posljedice?

Beogradski domaćini, nažalost, nisu bili dobro pripremljeni za posjet koji je sigurno nosio sve one “sigurnosne rizike” na koje organizatori moraju računati. Šešelj je već tog jutra kada je priredio predstavu najavio nova “događanja naroda” u Vojvodini, odakle su 1992. nakon njegovih prijetnji počela iseljavanja Vojvođana, a i to je ostalo bez reakcija vlasti. Trebalo je zato biti pripravan da će Šešelj nastaviti s divljanjem, što se i dogodilo. Posljedica će sigurno biti, jer su se Jandroković i članovi izaslanstva vratili u Zagreb ne samo razočarani, već i svjesni da postoje veliki otpori normalizaciji odnosa dviju zemalja.

Hoće li predsjednica u Beograd?

Kolinda Grabar-Kitarović trebala je još ove godine posjetiti Beograd, a bilo je nagovještaja da se to može dogoditi i prije ljeta. Sada je sve opet pod znakom pitanja, a trebat će ponovno impulsa i s hrvatske i sa srpske strane da se dijalog nastavi, a dvoje predsjednika nađu.

Je li Jandroković dobro odlučio?

Predsjednik Sabora i članovi izaslanstva nisu imali niti jednu drugu opciju nego prekinuti posjet. Učinio bi to svaki političar nakon sličnog incidenta, a Jandroković i saborski zastupnici samo su branili integritet Hrvatske. Odluka o prekidu posjeta bila je brza i opravdana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 01:10