KONAČNO ISTINA

Veliki specijal u Nedjeljnom Jutarnjem: U Traumi se pet mjeseci čeka na magnetsku, a kroz 5 sati nisamvidio nikog tko je obavio pregled

 Ranko Šuvar / CROPIX

ZAGREB - "Došao sam u Traumu i sjedio u čekaonici," priča Milan (24), iz Zagreba. "Ispred sobe za magnetsku rezonancu nije bilo nikog. Vrata su bila zatvorena, jedan je doktor povremeno ulazio i izlazio. Bio sam tu od 9 ujutro do 2 popodne, a kroz cijelo to vrijeme, koliko sam vidio, ni jedan pacijent nije bio na pregledu."

S druge strane, službeni podaci do kojih je došao Nedjeljni Jutarnji kažu kako se tamo, u Klinici za Traumatologiju u Draškovićevoj, na magnetsku rezonancu čeka 5.4 mjeseca.

To je samo jedan od apsurda zbog kojih se u Hrvatskoj na pojedine procedure čeka i više od 2 godine, nemoguće je brzo doći na red bez "preporuke" - poznanstva i dobre veze, ako ne i mita - a pacijenti pate.

Šokantni specijal Nedjeljnog Jutarnjeg, novom broju od 27.2., donosi nikad objavljene podatke: koliko se čeka na SVE procedure u SVIM bolnicama, ZAŠTO toliko čekamo, te veliki vodič za izbjegavanje čekanja.

Saznajte sve o apsurdima hrvatske medicine, koja dovode do ovakvog stanja. Liječnik obiteljske medicine iz Zagreba nam priča: "Nedavnio sam napravio krvnu sliku za jednu pacijenticu sa visokim tlakom i poslao sam je na ultrazvuk srca.

Medicinska sestra ju je uputila na kardiologa, jer ja nisam službeno kompetentan odobriti joj ultrazvuk. Na pregled kod kardiologa čekala je tri mjeseca, a on ju je poslao na ultrazvuk. Čekala je još tri mjeseca. Tako je prošlo pola godine od moje pretrage, a moglo je biti riješeno u jedan dan."

Postoje i svjedočanstva ljudi koji kažu kako preglede često izvršava nestručno osobolje, pa sve traje bitno duže.

"Tehničar na rengenu me dao snimati prvi put, pa nije uspjelo, pa je tražio da ponovimo," priča nam Josipa iz Splita.

"Zatim je došla doktorica i rekla mu kako se gležanj uopće tako ne snima, i tražila da idem i treći put. Sve je trajalo oko 45 minuta, a ozračena sam tri puta bez ikakvog razloga"

Dugo ste čekali na pregled ili operaciju? Morali ste povući veze da dođete na red? Imate savjete kako preskočiti neke stepenice medicinske birokracije?

Javite nam se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., i podijelite svoje iskustvo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 18:54