UPISI NA FAKULTETE

VELIKI VODIČ ZA ZAGREBAČKE BRUCOŠE Koji dom izabrati, gdje jesti, gdje unajmiti stan, a gdje tulumariti...

‘Sava’ ima nove paviljone, menza na Borongaju ima ukusnu hranu, a u Močvari su najposjećeniji koncertikoji dom izabrati, gdje jesti, Gdje unajmiti stan, a gdje tulumariti...

ZAGREB - Prije početka akademske godine oglasnici su puni stanova namijenjenih studentima koji nisu dobili smještaj u studentskom domu. Velik interes za stanove manje površine diže im cijenu, koja se kreće od 200 do 400 eura mjesečno, ovisi o lokaciji na kojoj se stan nalazi.

Na cijenu utječe i opremljenost i uređenje stana, kao i to ima li stan bežični internet. Dvosobni i trosobni stanovi površine od 40 do 80 četvornih metara iznajmljuju se po cijeni od 400 do 800 eura, a najviše takvih stanova je na Črnomercu i Trešnjevci, koji su dobro povezani s fakultetima. Oni kojima ne smeta više cimera odlučit će se za veće stanove, četverosobne, pa i šesterosobne. Takvim stanovima cijena doseže i do 2300 eura na mjesec, što u praksi nije mnogo, iako se tako čini, kada se podijeli na nekoliko osoba. Ako unajme tako velike stanove, studenti troškove stanarine i režija dijele s cimerom ili više njih.

Najpopularniji kvartovi

Najtraženije gradske četvrti su širi Centar, Jarun, Knežija, Maksimir, Trnje i Vrbik upravo zbog dobre povezanosti i blizine studentskih domova, restorana i fakulteta. Baš zato su i cijene tih stanova više od ostalih. Najmodavci vrlo često od budućih stanara zahtjevaju i polog od jedne mjesečne najamnine kako bi osigurali svoju imovinu i zaštitili se od eventualnog ranijeg otkazivanja stana. I, naravno, treba paziti da tulumima koje ćete organizirati u stanovima ne naljutite susjede koji vas mogu cinkati vlasniku stana. Predlažemo da prije tuluma upozorite susjede da organizirate malu zabavu i da se unaprijed ispričavate zbog moguće buke.

Učenje u NSK

Problem velikih stanova i studentskih domova je buka. Buka koja ometa studente u učenju. Studenti obično zbog cimera i susjeda ne mogu učiti u stanovima i sobama, a učionice u domovima nisu pravi odabir jer uvijek netko naleti pa započne priča.

Upravo zato studenti kao mjesto za učenje odabiru Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu. NSK je omiljeno mjesto za učenje brojnim zagrebačkim studentima. Godišnja članarina za redovne studente iznosi 40 kuna, dok izvanredni imaju dvije mogućnosti: ako žele samo biti u čitaonici, plaćaju 40 kuna, a ako žele i posuđivati knjige, plaćaju 100 kuna godišnje.

Međunarodna iskaznica

U knjižnici se besplatno može koristiti internet, fotokopirati (za što je potrebno kupiti karticu od knjižničara), a studenti mogu popiti kavu u kafiću na vrhu zgrade. U NSK je moguće učiti i navečer, za što je dostupno 150 mjesta u prizemlju. No, vrijeme učenja je skrećeno. Nekada se u knjižnici moglo ostati do ranih jutarnjih sati, a od prošle godine učenje završava u ponoć. U vrijeme ispita u NSK su velike gužve pa je najbolje mjesto rezervirati osobno, ali može i telefonski. Naravno, može se doći i bez rezervacije, od 22 sata nadalje, ali to je rizično jer se može ostati bez mjesta.

Međunarodna studentska iskaznica ISIC ulaznica je u svijet brojnih popusta i pogodnosti, kako u inozemstvu tako i u Hrvatskoj. S ISIC-om ulaznice u muzeje, zabavne i nacionalne parkove te putničke karte postaju jeftinije, a donosi i popuste u raznim trgovinama i hostelima. U Zagrebu to znači da imate 20 posto popusta na sve programe i koncerte koje organizira Koncertna direkcija Zagreb, 35 posto popusta na Autotransove povratne karte u tuzemnom prijevozu te nižu cijenu za sve seminare i tečajeve koji nisu na popustu u EdukaCentru.

Pogodnosti u ZET-u

No, možda najvažnija stvar koju studenti moraju napraviti pri dolasku u Zagreb jest studentski pokaz za vožnju ZET-ovim autobusima i tramvajem. Godišnju kartu s kojom se mogu voziti tramvajem, autobusom i uspinjačom platit će 1200 kuna. No, pozitivno je to što postoji mogućnost plaćanja u obrocima, od 2 do 12 rata. Ako im je to previše, studenti mogu izabrati mjesečnu kartu za koju moraju odvojiti 120 kuna mjesečno. Nikako nije preporučljivo kartu kupovati jednokratno jer je pojedinačna karta 12 kuna izvan vozila te 15 kuna kupljena u vozilu i vrijedi samo 90 minuta.

Dokumenti za pokaz

Također, privremeno je ukinuto plaćanje karte SMS porukama pa više ne postoji mogućnost švercanja i slanja poruke u trenutku kad kontrolor uđe u tramvaj. Izrada pokaza je jednostavna.

Treba vam obrazac koji možete uzeti u poslovnicama ZET-a i fotografija ne starija od šest mjeseci. Ispunjeni obrazac i sliku ovjerite u studentskoj referadi i vratite ga u ZET-ovu poslovnicu. Uz obrazac, na šalteru morate pokazati studentski indeks i osobnu iskaznicu.

Državna stipendija

Više informacija dostupno je na stranici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta

www.mzos.hr

Kategorije:

A - za nadarene redovite

studente sveučilišnih i stručnih studija

D1 - redovitim studentima - djeci osoba poginulih,

umrlih i nestalih

E - redovitim studentima

sveučilišnih i stručnih studija slabijeg imovinskog stanja

P - državne stipendije

studentima poslijediplomskih studija s invaliditetom

Sveučilišna stipendija

Dodijeljuje se redovnim studentima preddiplomskih, integriranih, diplomskih i stručnih studija, a više informacija dostupno je na stranicama Sveučilišta u Zagrebu www.unizg.hr

Kategorije:

A - za izvrsnost

B - za studente slabijeg

socijalno-imovinskog stanja

C - za studente s invaliditetom

Braniteljska stipendija

Namijenjena je stipendiranju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i njihove djece. Uvjeti za dobivanje ove stipendije, kao i detaljnije informacije, dostupni su na web stranici Ministarstva branitelja www.branitelji.hr

Ostale stipendije

Studenti imaju mogućnost dobivanja stipendija od Grada Zagreba, različitih organi

zacija i poslovnih subjekata. Dodatne informacije o ostalim stipendijama dostupne su na web stranicama:

www.zagreb.hr, te

www.stipenije.info

Sveučilište u Zagrebu

70.000

studenata ili

48,5 posto svih

studenata u Hrvatskoj studira u Zagrebu

167

preddiplomskih

studijskih programa

21

integrirani

preddiplomski i

diplomski studijski

program

11

stručnih studijskih

programa

182

diplomska studijska

programa

66

poslijediplomskih

doktorskih studijskih programa

146

specijalističkih

poslijediplomskih

studijskih

programa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 06:17