Vice Vukojević: Židovi su upravljali Jasenovcem

ZAGREB - Logorom Jasenovac upravljali su Židovi, država je samo dala stražu, a postoji i ugovor između vlade NDH i Židovske općine Zagreb o financiranju uprave toga logora - izjavio je Vice Vukojević, bivši sudac Ustavnoga suda, na konferenciji za novinare Počasnoga bleiburškog voda, održanoj u utorak u Zagrebu, baš na dan obilježavanja holokausta nad europskim Židovima, piše Slobodna Dalmacija.



Predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović i velečasni  Ante Kutleša iz Hrvatske biskupske konferencije tijekom konferencije su naglašavali da svaka žrtva, bez obzira na nacionalnu, vjersku i ideološku pripadnost, ima pravo na pijetet, no Vukojević je bio odrješit:



rubrike
VIJESTI
više iz

- Žrtve Macelja i Golog otoka ne idu skupa. Goli otok bio je logor za preodgajanje članova partije i tamo su jedni druge tukli kako bi iskazali svoju ideološku pravovjernost – rekao je Vukojević.



Ivo Goldstein, predsjednik Židovske vjerske zajednice Bet Israel, za Slobodnu Dalmaciju je komentirao izjavu Vice Vukojevića.



- Laž je da su Židovi ugovorili bilo kakav način upravljanja Jasenovcem i da su u toj upravi imali bilo kakvu ulogu. Židovska općina u Zagrebu nastojala je pomoći svojim članovima koji su bili zatočeni u Jasenovcu, ali u konačnici to gotovo nikome nije pomoglo. O tome govore brojni radovi, od kojih sam neke i sam napisao - tvrdi Goldstein.



Na konferenciji za novinare Šeparović je dodatno naglasio da je cilj nedavna posjeta hrvatskih udruga Spomen-području Jasenovac izricanje pune istine kako je ovaj logor nastavio s radom i nakon travnja 1945. sve do 1947., a po nekim istraživačima čak do 1951. godine.



- Jasenovac je bio ustaški logor, ali je potom nekoliko godina funkcionirao kao logor Titove države. Dokazi koje su istraživači 80-ih godina dostavili Javnoj ustanovi Jasenovac, završili su u SUBNOR-u i treba ući u trag toj dokumentaciji - kazao je Šeparović.



Tajnik Bleiburškog voda Božo Vukušić dodao je da će se zbog nestanka tih dokaza podnijeti kaznene prijave Državnom odvjetništvu RH.



- Tražimo od Spomen-područja Jasenovac da se u postojeći muzej, koji je nabijen ideologijom, unese cijela istina o žrtvama na ovom području, te da se onima koji su tu pogubljeni nakon travnja 1945. podigne spomenik, jer postojeći ne predstavlja te žrtve - rekao je Šeparović.



Dodao je da će organizatori pozvati i Josipa Boljkovca, Milku Planinc i Stipu Mesića “da i Predsjednik čuje jesu li to bili samo sporedni ekscesi ili planirani masovni zločini”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:27