ZLOSTAVLJANO MLADUNČE

VIDEO: BEBU ORANGUTANA MJESECIMA IZGLADNJIVALI 'Plakao je kao pravo dijete kad smo ga došli spasiti'

 Screenshot

Beba orangutan nazvana Budi bori se da ponovno stekne povjerenje ljudi nakon što ju je njezin vlasnik prvih deset mjeseci života držao zatočenom u malom kavezu i hranio je samo kondenziranim mlijekom. Budija je praktično izgladnjivao, što je izazvalo malformaciju kostiju u njegovom sićušnom tijelu.

Veterinari iz Britanije koji ga njeguju i doslovce vraćaju u život, kazali su kako je mali orangutan plakao kao prava ljudska beba kada su ga spasili iz Indonezije gdje je držan kao obiteljski ljubimac.

- Nijedno živo biće ne bi trebalo živjeti u boli i patnji, a najmanje maleni orangutan koji nema voljene majke da ga utješi, kazao je Alan Knight iz međunarodne udruge za spašavanje životinja IAR.

- Budija su držali u kokošinjcu i hranili ga samo mlijekom. Svo ovo vrijeme nije dobio niti jedan pošteni obrok jer su se vlasnici bojali 'da bi to moglo biti loše za njega'. Nije dobivao hranjive tvari koje su ključne za razvoj beba. Ignoriranje i zanemarivanje od strane vlasnika ubijalo ga je polako i bolno. Slama mi se srce kad pomislim koliku je bol Budi proživljavao dok je postajao sve bolesniji i bolesniji. Na posljetku su sami vlasnici kazali da bi htjeli dati malog orangutana kojeg su držali kao kućnog ljubimca - ispričao je Knight pa dodao:

- Bio je u groznom stanju. Njegovo malo tijelo bilo je napuhnuto od tekućine, a udovi natečeni i iskrivljeni. Nije se mogao kretati pa čak ni sjesti bez pomoći. A u dobi od godinu dana već bi se mogao penjati i ljuljati. No sada je bespomoćan poput novorođenog djeteta.

- Kada je naš tim došao po njega, njegove oči doslovno su se napunile suzama i počeo je plakati u agoniji. Sami smo bili potreseni kad smo vidjeli koliku bol proživljava. Ne znam koliko dugo bi mogao još trpjeti toliku patnju, a bilo je i pitanje hoće li Budi preživjeti putovanje - priča Knight.

Veterinari su mu namjestili udoban smještaj i dali mu sedativ kako bi mu olakšali bol, a mali borac je uspio i sada se polako, ali uspješno oporavlja.

- Njegov život više nije u opasnosti no još je uvijek vrlo slab i rano je reći koliku će štetu na njemu ostaviti mjeseci izgladnjivanja i zatočeništva. Tretman i briga koju će primiti u narednim mjesecima bit će kritični za njegovu budućnost. No bori se žestoko da preživi. Nevjerojatno je da tako maleno i ranjivo stvorenje pokazuje takav duh i volju za životom - kazala je direktorica IAR-a Karmele L Sanchez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 05:15