NACIONALNI IZBOR

VIDEO: DOBRI RESTORANI 2014. Najbolja je Batelina, kultni restoran iz Banjola!

Večeras je održana svečana dodjela nagrada ‘Dobri restorani’, a već od sutra dostupan je detaljan vodič s najboljim mjestima
 Tomislav Kristo / CROPIX

Velike promjene dogodile su se na ovogodišnjem izboru Dobri restorani 2014. koji se u ponedjeljak navečer održao u zagrebačkom hotelu Hilton. Nakon dvije godine dominacije Bistro Apetit više nije najbolji restoran u Hrvatskoj. Od ove godine, otkrivamo ekskluzivno, to je Batelina, kultni restoran iz Banjola! Rezultati su to najvećeg nacionalnog izbora restorana po cijeloj Hrvatskoj, u kojem sudjeluju najveći poznavatelji restoranske scene, među kojima su vodeći ugostitelji, kuhari, poslovni ljudi, vinari i drugi uglednici. Nakon višemjesečnoga glasovanja nagrade su uručene restoranima koji su se plasirali među pet najboljih u Hrvatskoj, nagradu je dobio i restoran Prijatelj vina, a prvi put uručena je nagrada i za najboljeg chefa Hrvatske.

Batelina, malena konoba u kojoj genijalno kuha karizmatični David Skoko s obitelji, već je godinama pri samom vrhu najboljih restorana u Hrvatskoj i uvjerljivo drži mjesto najboljeg restorana u Istri, pa nije ni veliko iznenađenje da je uvjerljivo zasjeo na prvo mjesto. No u stopu ga prate vrhunski konkurenti. Plavi podrum, legendarni riblji restoran iz Voloskog, našao se na drugome mjestu, šibenski Pelegrini je na trećem, Bistro Apetit na četvrtome mjestu, a na peto mjesto zasjeo je legendarni restoran središnje Hrvatske, Mala hiža.

Na fotografiji: Batelina, foto: Davor Zunic / CROPIX;

Prvi put ove godine dodijeljena je i nagrada za najboljeg chefa u Hrvatskoj. Nakon višemjesečnog glasanja u kojem su sudjelovali vrhunski kuhari diljem zemlje koji su zamoljeni da izaberu kolegu kojeg bi željeli da im kuha svaki dan, izbor je pao na Tomislava Gretića iz rovinjskog Wine Vaulta, koji je pobjedu odnio s velikom prednošću pred svim ostalim nominiranim kuharima.

Na fotografiji: Plavi podrum, Volosko, foto: Berislava Picek / CROPIX;

Bio je to kraj još jednog rigoroznog izbora za najbolji restoran Hrvatske. - Dobre restorane pokrenuli smo prije dvije godine0 sa željom da konačno damo ljudima pravi uvid u restoransku scenu kod nas - rekao nam je u subotu Saša Špiranec, jedan od osnivača projekta. Zajedno s Jutarnjim listom, najpopularnijim gastro magazinom u Hrvatskoj, Dobrom hranom i generalnim pokroviteljem Zagrebačkom bankom, tim iza Dobrih restorana stvorio je jedan od najambicioznijih gastronomskih projekata u posljednjih deset godina.

Na fotografiji: Pelegrini, Šibenik, foto: Berislava Picek / CROPIX;

- Ove je godine glasanje bilo još uzbudljivije nego dosad - kaže Vuk Radić, urednik magazina Dobra hrana.

- Užasno nam je drago da nakon godina koje je provela pri samom vrhu Batelina konačno može reći da je najbolji restoran Hrvatske - nastavlja Radić.

Na fotografiji: Bistro Apetit, Zagreb, foto: Biljana Gaurina / CROPIX;

Okupljeni su iskazali i veliko zadovoljstvo zbog ostatka poretka, a pogotovo gosti koji su na dodjelu došli iz Istre i Dalmacije, koji su presretni što su njihove regije sjajno zastupljene, da su toliko visoko na listi.

- Ovaj je izbor sjajan pokazatelj kvalitete restorana i trendova u gastronomskoj sceni koje gosti cijene - rekao je Špiranec.

Na fotografiji: Mala hiža, Mačkovec, foto: Berislava Picek / CROPIX;

Također, prvi put dosad vodič u obliku knjige kroz najbolje restorane može se naći u prodaji samo dan nakon dodjele nagrada. Ova luksuzna knjiga, na kojoj je tim ljudi mjesecima radio u tajnosti, donosi vam najdetaljniji i najtočniji prikaz najboljih restorana u Hrvatskoj. Ovo je ujedno i najveći vodič dosad, s više od 700 restorana, tako da ćete pronaći dobar restoran bez obzira na to u kojem dijelu Hrvatske se našli. Zato je vodič Dobri restorani 2014. najbolji pratitelj za svako putovanje ili izlet kroz Hrvatsku. Možete ga pronaći već danas na svim boljim kioscima po cijeni od 69,90 kuna.

NOVA KATEGORIJA Tom Gretić najbolji chef

1. Tomislav Gretić (Wine Vault)

FOTO: Drago Sopta / CROPIX;

2. Dino Galvagno (Peta četvrtina)

3. Zdravko Tomšić (Draga Di Lovrana)

4. Christian Cabalier(Bistro Apetit)

5. Mate Janković

6. Rudolf Stefan (Pelegrini)

7. David Skoko (Batelina)

8. Deniz Zembo (Le Mandrać)

9. Tomislav Špiček (Kaptolska klet)

10. Ana Grgić (Esplanada)

Konačni rezultati izbora

1. Batelina, Banjole

2. Plavi podrum, Volosko

3. Pelegrini, Šibenik

4. Bistro Apetit, Zagreb

5. Mala hiža, Mačkovec

6. Mano, Zagreb

7. Foša, Zadar

8. Dubravkin put, Zagreb

9. Johnson, Mošćenička Draga

10. Vinodol, Zagreb

11. San Rocco Brtonigla

12. Wine Vault, Rovinj

13. Takenoko, Zagreb

14. Carpaccio, Zagreb

15. Tač, Zagreb

16. Peta Četvrtina, Zagreb

17. 360 by Jeffrey

Vella, Dubrovnik

18. Kadena, Split

19. Marina, Novigrad

20. Mali bar, Zagreb

21. Mano 2, Green Gold, Zagreb

22. Apetit City, Zagreb

23. Baltazar, Zagreb

24. Bevanda, Opatija

25. Draga di Lovrana, Lovran

26. Boškinac, Novalja

27. Pojoda, Vis

28. Monte, Rovinj

29. Kukuriku, Kastav

30. Damir & Ornella, Novigrad

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 00:53