FASCINANTAN VIDEO

VIDEO: FRANCUSKI ČOVJEK - PAUK POPEO SE NA 126 METARA VISOKU ZGRADU U HAVANI Masa ljudi koja ga je bodrila ostala je bez daha

Daredevil French climber Alain Robert, known as the French Spiderman, climbes the Habana Libre hotel, on February 4, 2013, in Havana. Robert climbed the 22 floors (around 70 meters) of the hotel in 28 minutes. Robert has climbed more than 100 of the world's tallest buildings, including the 828-metre Burj Khalifa in Dubai, Petronas Twin Towers in Kuala Lumpur, Sears Tower in the US city of Chicago and the 88-storey Jin Mao Building in Shanghai, China. AFP PHOTO
 AFP

HAVANA - Praćen stotinama oduševljenih promatrača s ulice, poznati "francuski Spiderman" Alain Robert popeo se na vrh glasovitog hotela "Habana Libre" u središtu kubanskog glavnog grada.

Za uspon na vrh zgrade od 27 katova Robertu je trebalo samo pola sata. Pri penjanju i silasku taj se pedesetogodišnjak nije koristio nikakvim užetom ili zaštitnom opremom.

Za Roberta ovaj hotel i nije bio preveliki izazov jer se u karijeri već popeo na najviše nebodere svijeta poput Burdž Kalife, Empire State Buildinga ili Petronas tornjeva. Novinarima je poslije kazao da se odlučio za uspon na hotel jer je u njemu bio prvi stožer Fidela Castra nakon što je preuzeo vlast revolucijom 1959. godine i trijumfalno ušao u Havanu.

"To je kubanski simbol", kazao je Robert, kojeg visina hotela od 126 metara nije nimalo zabrinjavala. Malo je, kazao je, jedino strahovao od lomljenja fasade, koja kao niti na većini kubanskih zgrada nije u sjajnom stanju. Ovo mu je prvi pothvat na Kubi, a dosad je osvajao zgrade u 30 država. "Penjanje je način da se otkrije zemlja, njezina kultura", kazao je.

Hotel je otvoren 1958. kao "Habana Hilton" i u to je doba bio najviši i najveći hotel Latinske Amerike. Nakon Castrova ulaska u grad naziv mu je promijenjen u "Habana Libre" (Slobodna Havana).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 21:14