PARANOJA ILI REALNOST?

VIDEO Francuski sociolog: Štrumfovi šire nacističku propagandu, a Gargamel je Židov

Štrumfeta je arijevski prototip ljepote, Gargamel je nagativna karikatura Židova, Papa Štrumf je diktator...

Francuski sociolog Antoine Bueno u svojoj je knjizi pod nazivom "Mala plava knjiga" simpatične štrumfove nazvao nacističkim kreaturama koja šire rasističku propagandu i totalitaristički utopizam.

Ove zanimljive pretpostavke Francuz temelji na nizu zanimljivih detalja.

- Papa Štrumf je autoritativna figura koju svi slušaju bez pogovora. Ali imaju i doticaja sa socijalizmom jer privatno vlasništvo im je nepoznanica i sve što prikupe dijele međusobno - rekao je Bueno za The Wall Street Journal .

Ali potom poentira na liku Gargamela i Štrumfete, iako njegovo viđenje zapravo može biti okarakterizirano kao antisemitsko, što je i rekao sin kreatora štrumfova Peye, Thierry Culliford.

- Štrumfovima je neprijatelj Gargamel, koji je nacrtan kao negativne karikature Židova, koja su se mogle vidjeti u vrijeme nacističke propagande. Štrumfeta je pak tipični primjer arijevskog poimanja ljepote - kaže sociolog.

No dio u kojem je apsolutno u pravu jest prvi dio Štrumfova, pod nazivom "Crni Štrumfovi".

- Kada su Štrumfovi bolesni onda pocrne, a kada pocrne izgube inteligenciju i sposobnost govora. Postanu poput morona - tvrdi Bueno, a u prilog mu ide i odluka američkih izdavača, koji su odbili objaviti taj prvi dio u SAD-u. Kasnije su bolesni Štrumfovi obojani u ružičasto.

Hoće li ove pomalo paranoične ocjene prihvatiti svi

, koji je radovao djecu od 1958. putem stripa, a od 1981. i na malim ekranima, ostaje za vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 15:23