PROSVJEDI I NA ULICAMA

VIDEO HAPŠENJA POGLEDALO PET MILIJUNA LJUDI Jedan od najpopularnijih lanaca kafića razbjesnio javnost: Dali uhititi ljude koji nisu ništa naručili!

 
 Screenshot

- Dva muškarca samo su stajala i čekala prijatelja koji je otišao naručiti nešto za sebe kad je pozvana policija... Uhitili su ih bez ikakva razloga, stavili im lisičine na ruke i odveli ih... Svi bijelci s razlogom se pitaju zašto se njima ovakvo nešto nikad nije desilo - ovo je u četvrtak na Twitteru napisala Melissa DePino, koja je svjedočila incidentu u popularnom lancu kafića Starbucksu u američkom gradu Philadelphiji.

Nakon što je njezin video postao viralan, brojni Amerikanci u subotu su spontano opet izišli na ulice kako bi prosvjedovali protiv još jednog, kako su ga nazvali, "rasističkog incidenta", u kojemu su se "dva nedužna Afroamerikanca našla na meti policije samo zbog boje svoje kože". Iako su im drugi kupci govorili kako "momci nisu ništa skrivili", "plavci" su bili neumoljivi. Ubrzo nakon uhićenja, na Facebooku se oglasio i šef policije Richard Ross, i sam Afroamerikanac.

- Moji djelatnici postupili su profesionalno i po svim pravilima struke. Spomenuti muškarci htjeli su koristiti zahod, ali zaposlenik Starbucksa rekao im je kako na isti mogu ići samo kupci, no kako mladići nisu htjeli otići, djelatnik je pozvao policiju - objasnio je Ross u live videu objavljenom na Facebooku.

Dodao je kako su dva muškarca uhićena jer su odbijali napustiti kafić i nakon dolaska policije, ali odmah su i pušteni jer uprava Starbucksa ipak nije htjela podizati tužbu protiv njih.

Javno se ispričao i izvršni direktor Starbucksa Kevin Johnson: - Naša tvrtka žestoko se protivi bilo kojem obliku diskriminacije ili rasnoga profiliranja. Htio bih se osobno sastati s uhićenim muškarcima i ispričati im se licem u lice. Naš zaposlenik definitivno je pogriješio, nije bilo potrebe za zvanjem policije i iskreno nam je žao što je situacija eskalirala do tih razmjera, rekao je Johnson, a prenosi CNN.

Zbog incidenta reagirao je i gradonačelnik Philadelphije Jim Kenney, koji je izjavio kako "isprika od strane Starbucksa nije dovoljna".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:34