RUČNI TOP

VIDEO: Izradio pištolj od dezodoransa, baterija, novčića... Predmeta iz duty free shopa

Dokazao da pregledi putnika na aerodromu nemaju smisla
 YouTube

Amerikanac Evan Booth, inače web developer po struci, odlučio je dokazati da se putnike nepotrebno maltretira na aerodomima tako što je napravio potpuno funkcionalnu sačmaricu od dijelova koji se mogu kupiti u aerodromskim dućanima nakon što prođete sigurnosnu kontrolu.

Prihvatio se projekta kada su na aerodromima počeli uvoditi skenere za cijelo tijelo.

- Činilo se tako invazivno, uistinu skupo. A ako već prolazite kroz sve to da bi ušli na terminal, zašto su onda svi ovi dijelovi dostupni na terminalu, pitao se Booth.

Ideju je dobio kada je shvatio da se u dućanima prodaju litijske baterije, koje u spoju s vodom pokreću vruću kemijsku reakciju.

Potom je počeo eksperimentirati s običnim predmetima koji se mogu kupiti na aerodromu nakon što se prođe sigurnosni pregled. Otkrio je da je osim sačmarice moguće napraviti cijeli niz potencijalno smrtonosnih oružja.

- Ako pokušavamo zaustaviti opasnost od terorista na aerodromu, već je prekasno, rekao je Booth.

Njegova sačmarica koristi set 9-voltnih baterija koje zagrijavanjem probuše vodeni balon, koji se nalazi u limenci Red Bulla pored komadića litija. Litij burno reagira s vodom, i uzrokuje eksploziju dezodoranta u spreju, a ‘sačmu’ glume sitni novčići.

Pogledajte kako je sastavljena i kako radi Boothova ‘sačmarica’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 09:04