MOŽE LI SE IZVUĆI?

VIDEO KOMENTAR IVANKE TOME: ZAŠTO JE REFERENDUMSKA INICIJATIVA KLJUČNI PROBLEM ZA PLENKOVIĆA? Sindikati su premijera doveli u vrlo tešku situaciju

 
Ilustracija
 Tomislav Krišto / Goran Mehkek / Hanza Media / Profimedia, Alamy

Organizatori sindikalne inicijative "67 je previše" u subotu točno u ponoć su na središnjem zagrebačkom trgu objavili da su prikupili više od 600.000 potpisa građana za raspisivanje referenduma kako bi se spriječilo dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina.

S potpisima će se u Hrvatski sabor uputiti najvjerojatnije sljedećeg tjedna, a nakon toga Ministarstvo uprave mora provjeriti njihovu valjanost.

Budući da je Ministarstvo uprave utvrdilo je da je u registru birača 27. travnja 2019. bilo upisano ukupno 3.735.680 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Hrvatskoj, za raspisivanje sindikalnog referenduma "67 je previše" potrebno je skupiti najmanje 373.568 potpisa.

Koji su sljedeći potezi sindikata i Vlade i kako će ovaj, zasad izgledni referendum, utjecati na političku situaciju u Hrvatskoj, komentira novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

Za početak, Toma tvrdi da se skupljanje potpisa pretvorilo u prvorazrednu političku akciju, budući da su iskusni sindikalci tajming skupljanja potpisa postavili tako da se poklopi s predizbornom kampanjom za izbore za Europski parlament, koji će se u Hrvatskoj održati 26. svibnja.

- Sindikalci su znali da će ovom akcijom na svoju stranu dobiti sve oporbene stranke, dok će Vlada ostati na drugoj strani. Jedan dio građana dao je svoj potpis za održavanje referenduma jer se ne slažu s politikom vlade prema radnicima. Ovo se zapravo svelo na pitanje jesmo li pravedno društvo - tvrdi Toma.

Nadalje, priča oko dobne granice ulaska u mirovinu se tijekom prikupljanja potpisa proširila te je u prvi plan isplivalo pitanje povlaštenih mirovina, koje u Hrvatskoj ima 175.000 umirovljenika.

- Riječ je o pitanju koje se ostati u javno diskursu i za nadolazeće izbore. Sindikati su, zapravo, pustili u javni prostor jednu plutajuću minu za Andreja Plenkovića koju će on pod svaku cijenu pokušavati izbjeći i prebaciti na Hrvatski sabor i Gordana Jandrokovića - smatra Toma.

Naime, za razliku od svih drugih problema s kojima se do sada susreo Plenković, ovaj je različit u tome da si ga je, za razliku od Agrokora i brodogradilišta, stvorio sam. Samim time, ovo pitanje će za njega biti znatno teže za izbjegavati. Aktualni premijer je sve povlaštene umirovljenike, koji svoje mirovine nisu stekli isključivo od rada, ubacio je u mirovinski sustav. Sve to je dovelo do toga da je ionako prenapregnuti mirovinski sustav postao neodrživ, zbog čega je Hrvatska jedna od prvih tranzicijskih zemalja koja je krenula u ozbiljno produljenje radnog vijeka svojih građana.

Što se tiče same referendumske inicijative. čini se da je potpuno neupitno da je skupljen dovoljan broj potpisa za održavanje referenduma. Sad slijedi period nadmudrivanja Vlade i sindikata u kojem je teško vjerovati da će Plenković dopustiti održavanje referenduma, budući da bi time građanima dao priliku da svojim glasom kažu da se ne slažu s njegovom politikom. S druge strane, ako ne dozvoli referendum, premijer će možda biti u još većem problemu jer bi to značilo da je ovo već treći referendum čije održavanje na bilo koji način spriječio. Time riskira da protiv sebe stvori vrlo široku frontu u kojoj bi se ujedinilo radništvo sa Željkom Markić i svim onim aktivistima koji su prikupljali potpise u ranijim referendumskim inicijativama.

U konačnici, nije isključeno i da će Vlada u narednom razdoblju i sama izmijeniti zakon i tako učiniti referendum besmislenim, zaključuje Toma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. srpanj 2024 07:17