DRUGA STRANA MEDALJE

VIDEO Najkontroverzniji olimpijski prvak: IAAF ga kaznio, savez spasio lažima, a on - osvojio zlato

Alžirac Taoufik Makhloufi zasad je najkontroverzniji olimpijski prvak. Pobjednik utrke na 1500 metara tek je nekoliko sati uoči utrke vraćen na startnu listu nakon što je IAAF povukao odluku o diskvalifikaciji.

Makhloufi je u ponedjeljak odustao tijekom utrke na 800 m i odšetao se u svlačionicu. IAAF je reagirao njegovim izbacivanjem s OI zbog toga što nije pokazao “bona fide” napor, a alžirski savez, bijesan zbog te odluke, predočio je dokumentaciju iz koje je vidljivo da je njihov trkač ozlijeđen. IAAF-u nije preostalo ništa drugo nego ga tijekom utorka vratiti u finale, u kojem je Makhloufi potukao konkurenciju.

Utrka večeri bila je finale atletičarki na 100 prepone s četiri osobna rekorda. Sally Pearson (12,35, olimpijski rekord) pola je minute zabrinuto gledala semafor jer se iznenadila kada je preko lijevog ramena vidjela Dawn Harper (12,37).

Kada je shvatila da je prva - uslijedilo je emotivno kričanje, skakanje, grljenje i ljubljenje. Najpoznatija atletska djevica Lolo Jones, koja u Americi ima bolji PR nego što njeni rezultati zaslužuju, ostala je s “drvenom” medaljom.

Robert Harting je u petoj seriji oduzeo Iranu zlato u disku. Nijemac je bacio 68,27, a Eshan Hadadi ostao je na 68,18.

- Ljutit sam zbog toga što nisam prvak, da imam Hartingovu opremu bacao bih 85 metara - grmio je osvajač prve atletske medalje za Iran, bez objašnjenja o čemu priča.

“Skakač s votkom” Rus Ivan Uhov novi je prvak u visu. Skočio je 238, a ovaj put nije imao problema s cugom, nego s majicom. U čestom presvlačenju izgubio je majicu sa startnim brojem, pa mu je bivši prvak Silnov, koji je već ispao, posudio svoju.

- Zahvalan sam na tome što su mi suci dali vremena da potražim majicu, ali to me je omelo, kao i kamere i dodjele medalje. Zbog toga sam odustao od daljnjeg natjecanja. Sada imam samo jednu želju, nakon dvomjesečne odvojenosti, napokon vidjeti suprugu i dijete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:08