BIZARAN OBIČAJ

VIDEO: NAROD KOJI TOLIKO ŠTUJE SVOJE MRTVE DA ŽIVE S LEŠEVIMA Tijela svojih najmilijih drže u kućama, nude im hranu i odijevaju ih

 Foto: Screenshot Youtube

Za mnoge kulture svijeta smrt znači kraj našeg postojanja u tjelesnom svijetu. No, za narod Torajan koji živi na indonezijskom otoku Sulawesiju, preminuli nastavljaju 'živjeti' sa svojom obitelji i nakon smrti.

Tjednima, čak i mjesecima i godinama nakon smrti pripadnici ovog naroda drže tijela svojih preminulih rođaka kao dio obitelji. Tijekom tog razdoblja, preminulima se upućuju molitve, a daje im se čak i hrana. Kad ih nakon nekog vremena smjeste u grobnicu, obitelj im naknadno upriliči 'drugi pogreb' kad tijela ponovno vadi iz grobnice, pere i odijeva u čistu odjeću te ponovno sahranjuje nakon obreda.

Zanimljivo, te neobične obrede često prate čitanja iz Biblije jer je ovaj narod bio u bliskom doticaju s kršćanstvom te su usvojili neke njegove elemente, dok je ostatak Indonezije pretežno muslimanski.

Nije poznato koliko je stara ova tradicija jer se mnogi običaji naroda Torajan prenose usmenom predajom i nisu zapisani. Međutim, arheolozi su koristeći karbonsku metodu datiranja ustanovili da su neki lijesovi ovog naroda stariji i od tisuću godina.

Pogledajte video:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:30