NEMA 50 POSTO DIJELOVA

VIDEO Ovakav raketni sustav smo i mi kupili: Rusi ispalili dvije rakete, jedna im se vratila poput bumeranga

 screenshot

Neke nesreće zaista mogu biti čudne. I nije uvijek riječ o prometnim nesrećama. Ponekad se čudne stvari događaju i s raketama.

Naime, Rusi su ispalili dvije rakete - jedna je lansirana uspješno, no druga se odmah nakon ispaljivanja odlučila vratiti na zemlju. Na sreću, nije završilo loše kao što je moglo.

Da stvar bude gora, isti ruski raketni sustav S-300 kreiran za obranu od aviona i krstarećih raketa prvi i posljednji put viđen je 1995. na vojnoj paradi na zagrebačkom Jarunu kada je izazvao veliko iznenađenje među stranim vojnim atašeima te strah i nelagodu kod pobunjenih Srba.

Tek nekoliko godina poslije pokazalo se da je poslužio za psihološki rat prije početka operacije Oluja jer zapravo nije bio u mogućnosti borbeno djelovati s obzirom na to da mu je nedostajalo oko 50 posto dijelova, među kojima i zapovjedni pult.

Spor zbog naplate navodnog duga za isporuku raketnog sustava S-300 tijekom Domovinskoga rata, za što trgovac oružjem iz Sesveta Zvonko Zubak potražuje 200 milijuna američkih dolara koje su sa zateznim kamatama sada već narasle na nevjerojatnih 12 milijardi kuna, trenutno je jedan od najvećih u Hrvatskoj, a vodi se puno desetljeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 13:47