StoryEditor
POHOD ILICOM

VIDEO: PAČJA OBITELJ SNIMLJENA U ŠETNJI ZAGREBOM 'Bili su preslatki, nisu gledali ništa drugo nego samo svoju mamu, htjela sam ih sve odvesti doma!'

 
 / Facebook

Veselo društvance snimljeno je u četvrtak u šetnji zagrebačkom Ilicom u četvrti Kustošija. Valentina Pavlić izašla je iz kuće kupiti kruh i primijetila mamu patku s 14 malih pačića. Odmah je zgrabila mobitel i snimila brojnu obitelj te snimku objavila na popularnoj Facebook stranici 'Zakaj volim Zagreb'.

'Vjerujem da su išli do potočića tu blizu na Kustošiji. Bili su preslatki, jako su me iznenadili. Ja osobno još nisam uživo vidjela ovako nešto. Zato sam brže-bolje uzela mobitel i snimila ih', ispričala nam je Valentina.

'Tek malo kasnije nakon što je nastala ova snimka, iz jednog je haustora izlazio automobil. Srećom, vozač ih je primijetio i zastao. Gleda vozač patke, pa pogleda u mene, pa opet patke… Zbunjeno. Pravi show.'

Valentina kaže da je prizor bio toliko sladak da je cijelu obitelj poželjela povesti k sebi doma: 'Bili su preslatki. Bilo je fascinantno to što pačići nisu gledali ništa drugo nego samo svoju mamu. Kud ona, tud i oni', ispričala nam je Valentina.

 

Inače, radi se o patki gluhari, najčešćoj vrsti divlje patke na području Hrvatske, koju se može naći na skoro svakoj slatkoj vodi. Hrane se malim životinjama kao što su puževi, crvi, insekti, ali i travama, sjemenkama, voćem i bobicama. Ženka i mužjak se prilično razlikuju, posebno u vrijeme parenja. Dok su patke neugledne, smeđe boje, mužjaci imaju zelene glave s bijelim okovratnikom i žutim kljunom.

Mužjaci i ženke zajedno brinu za gnijezdo, a patka najčešće snese između 6 i 10 jaja, pa je ova obitelj s čak 14 pačića doista velika. Iako patke mogu doživjeti čak 25 godina, prosječni životni vijek divlje patke je samo dvije do tri godine jer je smrtnost mladunaca prilično velika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2020 05:26