VIZUALNI TRIKOVI

VIDEO: POGLEDAJTE OPTIČKU ILUZIJU KOJA ĆE VAS ZAPREPASTITI Na ovoj slici je samo jedan predmet stvaran, ostali su nacrtani. Vidite li ga?

 Screenshot

U videu koji slijedi činit će vam se da gledate najobičniji stol. Međutim, samo jedan od predmeta koji ćete vidjeti zapravo je trodimenzionalan dok ostatak, koliko god zbunjujuće bilo, predstavljaju dvodimenzionalni printovi.

Možete li odmah ‘na prvu’ pogoditi koji je jedini 3D?

Video koji je u dva dana pogledalo pola milijuna ljudi, objavio je umjetnik Brusspup koji se i inače bavi popularnom znanošću i iluzijama.

I ovdje se zapravo radi o najobičnijoj iluziji, vizualnom triku u kojem je sve stvar perspektive.

Video započinje dugim kadrom stola, zatim zumira crvenu čašu koja stoji na vrhu papira iz bilježnice. Nekoliko sekundi kamera statično snima ta dva predmeta da bi u kadar ušla ruka koja ih okreće za 360 stupnjeva i tad vam postaje jasno radi li se o najobičnijem papiru ili doista trodimenzionalnom predmetu.

I tako redom… Predmet po predmet vidjet ćete zumiran, a zatim i o čemu se točno radi, sve dok ne otkrijete koji je zapravo 3D.

Brusspupovi trikovi zapravo su anamorfne iluzije što znači da promatrač mora zauzeti specijalan položaj u odnosu na predmet da bi ga doživio kako treba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:36