NEMOJ NA KRALJA

VIDEO: SMRTONOSNA BORBA Pogledajte kako je mrežasti piton gorko požalio što se namjerio na fatalnu kraljevsku kobru!

 Screenshot: YouTube

Kraljevska kobra nije bez razloga dobila svoje ime, zorno demonstrira video koji je snimljen na jednom šumskom putiću u Singapuru.

Naime, jedan mlađi mrežasti piton, dugačak nešto više od dva metra, namjerio se na kraljevsku kobru koja je nije najbolje prihvatila ometanje vlastitog prostora. Prije nego se piton snašao, otrovnica je zarila zube u njegovo tijelo i brzo se povukla u žbunje, ostavivši nesretnog udava da ugine u agoniji dok se otrov širio njegovim tijelom.

- Rijetko se viđaju dva top predatora kako se bore usred bijela dana. Još rjeđe se može vidjeti kobru kako ubija drugu zmiju tako brzo s tako preciznim ugrizom. Obično su zmije isprepletene dok se bore između sebe - rekao je za ladbible.com jedan od stanovnika u blizini puta, Sheldon Trollope.

Kraljevska kobra najduža je i najveća otrovna zmija na svijetu koja prosječno naraste između 3 i 4 metra u dužinu, ali posebno veliki primjerci mogu premašiti pet i pol metara i 10 kilograma težine. Iako njezin naziv i širenje vrata kad je u opasnosti sugeriraju da se radi o kobri, ona zapravo ne pripada tom rodu zmija, već je jedini član vlastitog roda u porodici otrovnih guževa. Njezin latinski naziv je Ophiophagus Hannah što znači "žderač zmija", a otkriva prehrambene navike ove otrovnice koja gotovo isključivo jede druge zmije, među njima i "prave" kobre.

Osim što može narasti do zaista kolosalnih proporcija kraljevska kobra je vrlo opasan zbog svojeg otrovnog ugriza. Iako je njezin otrov nekoliko puta slabiji od onog pravih kobra (LD 50 iznosi 1.7 mg/kg) kraljevska kobra ga samo jednim ugrizom može ubrizgati u ogromnim količinama, čak do 700 miligrama (prosjek se kreće oko 420).

Zbog plahe naravi ova zmija rijetko ugrize ljude, ali kad do takvog slučaja dođe žrtva može umrijeti i za 15 minuta zbog zatajenja dišnih organa, ovisno o količini ubrizganog otrova, veličine zmije i samog čovjeka. Štoviše, zabilježen je i slučaj kad je azijski slon uginuo za nekoliko dati nakon što ga je ugrizla kraljevska kobra (što navodi i ugledni molekularni biolog i genetičar Sean. B. Carroll u svojem tekstu o kraljevskoj kobri).

Kraljevska kobra također zauzima važno mjesto u indijskoj mitologiji, a rašireno je vjerovanje da zmija u svojim očima sačuva sliku svojeg ubojice pa ako na njezin leš naiđe druga kraljevska kobra iz osvete će napasti čovjeka koji je ubio drugu kraljevsku kobru. Zbog tog praznovjerja neki Indijci će mrtvoj kraljevskoj kobri smrskati glavu kako ne bi sačuvala sliku svojeg ubojice.

Što se tiče njezinog suparnika u ranije navedenom okršaju, mrežastog pitona, riječ je o najdužoj zmiji na svijetu, koja može narasti i do 8 metara. Usprkos tome, nije i najveća, jer je zelena anakonda masivnija od nje, iako nešto kraća u prosjeku (barem prema izmjerenim primjercima, tko zna što Amazona krije).

Tako mrežasti piton imenom Meduza, dug 7.67 metara i težak 158.8 kila, a nalazi se u Kansas Cityju, drži Guinnessov rekord za najduži zmiju svijeta, a prije nje tu je uvaženu titulu nosilo mrežasti piton imenom Fluffy (Pahuljica), dug 7.3 metara.

Inače, prije nekoliko mjeseci je u Indoneziji rasporen mrežasti piton od gotovo sedam metara koji je ubio i potom progutao odraslog čovjeka, što je prvi takav slučaj na svijetu koji je u potpunosti i provjereno dokumentiran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 01:51