LAGARFLJOTSORMUR

VIDEO: STRUČNJACI 'Snimka iz 2012. je autentična, na njoj se zaista vidi mitsko biće dugo 90 metara!'

Zmijoliko biće Lagarfljótsormur prvi puta se spominje davne 1345. godine, a prema brojnim svjedočenjima očevidaca kroz povijest, navodno je riječ o divovskom crvu dužine čak 90 metara, kojeg se s vremena na vrijeme navodno također može vidjeti i kako gmiže na kopnu

Videosnimka iz 2012. godine koja prikazuje mitsko zmijoliko biće Lagarfljótsormur, islandsku verziju škotskog Loch Nessa, još jednom je postala top temom u znanstvenim krugovima, te među ovisnicima o nadrealnim pojavama, ali i svjetskoj javnosti.

Naime, nakon što je Islanđanin Hjörtur Kjerúlf prije dvije godine s prozora spavaće sobe snimio Lagarfljótsormura, ili Lagarfljót crva, kako pliva u rijeci Jökulsá í Fljótsdal na istoku Islanda, tim stručnjaka odlučio se pobliže pozabaviti ovim viralnim hitom i istražiti može li snimka zaista biti autentnična.

Kako pišu svjetski mediji, okupio se tim od 13 stručnjaka, koji su dosta neuvjerljivo, glasovanjem 7 naspram 6, odlučili da je snimka autentična, a samim time potvrdili i stvarno postojanje mitskog bića.

Naravno, kritičari su takvu odluku odmah prozvali trikom za privlačenje turista.

Neki od stručnjaka smatraju da se radi o ribarskoj mreži i ničemu više, dok drugi protivnici ističu da je sumnjivo "robotsko" ponašanje bića pri kretanju, pa i oni sumnjaju u složenu prevaru.

Lagarfljótsormur navodno živi u jezeru Lagarfljót dugačkome 40 kilometara s najvećom dubinom od 110 metara, a povremeno zalazi u okolne rijeke.

Inače, zmijoliko biće prvi puta se spominje davne 1345. godine, a prema brojnim svjedočenjima očevidaca kroz povijest, navodno je riječ o divovskom crvu dužine čak 90 metara, kojeg se s vremena na vrijeme navodno također može vidjeti i kako gmiže na kopnu.

Prema usmenoj predaji, Lagarfljótsormur je nekoć bio crvić kojeg je jedna žena omotala oko zlatnog prstena da bi prsten narastao, no kada se vratila prsten je bio iste veličine, ali ne i crv.

Užasnuta prizorom, žena je crva i prsten bacila u rijeku, pa od tada mitko biće ondje živi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 07:54