UŽAS U KINI

VIDEO: Trgovci organima oteli dječaka (6) i iskopali mu oči

Rođaci su pronašli dijete u krvi nekoliko metara od dvorišta iz kojeg je otet. Oči su pronašli u blizini. Netko je uklonio rožnice
 afp

Šetogodišnji dječak u ponedjeljak popodne igrao se u dvorištu svoje kuće kad su ga otmičari zgrabili, odvukli na nepoznato mjesto, uspavali ga, izvadili mu oči, odstranili s njih rožnice i bacili dječaka i njegove oči na ulici. Izbezumljeni rođaci koji su ga posvuda tražili, našli su ga svog u krvi, a u blizini su našli i oči.

Roditelji dječaka su shrvani okrutnošću otmičara i patnjom svoga djeteta, koje se oporavlja u jednoj kineskoj bolnici.

“ Bio je sav u krvi, isprva nismo ništa shvatili, mislili smo da je pao s neke visine. Onda smo vidjeli da su mu kapci izvrnuti, a unutra, nema očiju” rekao je otac novinarima televizije Shanxi. I dalje nisu vjerovali što vide, dok im liječnici u bolnici nisu potvrdili sumnje. Kad se malo oporavio, dječak je istražiteljima ispričao kako ga je netko zgrabio s leđa i prekrio mu oči, bila je to žena, osjetio je kako ga čvrsto steže uz sebe i tiho govori: “Ne plači, ne plači. Ne viči pa ti neću iskopati oči.”

Policija je po odstranjenim rožnicama zaključila da je nesretno dijete žrtva jedne od najmračnijih mafija na svijetu, kineskih trgovaca organima, objavila je agencija China News.

Kineske liste čekanja za transplantacije su beskrajne, oko 300 tisuća pacijenata čeka a zbog manjka donora samo ih 10 tisuća godišnje dobije organe.

Crno tržište organa cvjeta, a dječji organi u toj su mračnoj trgovini puno cjenjeniji od drugih “jer većina ljudi vjeruje da su organi to kvalitetniji što su donori mlađi”, ispričao je još 2010. za Sina Internet news jedan bivši kriminalac koji je sudjelovao u svemu tome.

HEX/HAP

Prošle godine u Kini je zbog trgovine organima zatvoreno sedmero ljudi, koji su od 17-godišnjaka identificiranog samo kao Wang kupili bubreg za presađivanje koje je također odrađeno na crno. Uhićen je i kirurg Song Zhongyu koji je obavio tranplantaciju . Tinejdžer je bubreg prodao za 20-tak tisuća kuna, da kupi iPhone i iPad. Policiju je obavijestila njegova mama, kad je posumnjala jer nisu imali novca za te gadgete, pa je Wang sve priznao kad su pritisnuli istražitelji. U posljednjem slučaju, policija nudi nagradu u vrijednosti od 100 tisuća kuna za bilo kakvu informaciju koja bi ih mogla dovesti do otmičarke šetogodišnjaka.

HEX/HAP

Divljački zločin izazvao je pobunu na kineskom internetu. Zločin je tako okrutan da detektivi misle kako je naručitelj ili nudio golemi novac ili je otmičar sam trebao rožnice kako bi si spasio vid. Nova tehnologija danas omogućuje i djelomično presađivanje rožnica pod lokalnom anestezijom koje je manje invazivno a oporavak je kraći. To, upozoravaju istražitelji, povećava cijenu rožnica na crnom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 07:56