NEVINA U LUDNICI

Viktor Orban je u pravu: slobodne žene ugrožavaju natalitet

 REUTERS

Znate ono, kad su ukinuli ropstvo u Americi, puno starih crnih slugu ostalo je kod svojih gospodara. Pa onda ono s tipovima koji sve učine da se vrate u zatvor jer su unutra proveli većinu života. Ne, sloboda ne pjeva onako kako su sužnji pjevali o njoj.

Tako mnoge žene dandanas ne znaju što bi drugo osim da se udaju, kuhaju omiljena jela mužu i djeci, po vazdan čiste, peru, peglaju, trče od roditeljskog do bolesne svekrve kojoj također treba očistiti i skuhati. Izbave se iz tog nezahvalnog ropstva tek kad se ozbiljno razbole. No, ima i onih koje si izaberu život u kojem netko drugi za njih čisti i sprema, a lete po svijetu, lijepo odjevene i uvijek s dobrom frizurom. Uz puno truda i nešto sreće, da, može se!

No, takav život danas je u opasnosti. Slobodne žene ugrožavaju natalitet. U čitavom svijetu zaoštravaju se podjele, na jednoj su strani ustaše, na drugoj partizani. Na jednoj oni koji misle da svi trebaju imati ista prava, pa i pederi na brak, a na drugoj oni koji misle da svatko može biti što hoće - ali u svoja četiri zida. Jedni smatraju da još puno toga treba napraviti da bi se položaj žena izjednačio s muškarcima... a drugi eto ne misle. Nego da bi žene trebale biti doma i više rađati.

Jedan od tih je mađarski premijer Viktor Orban. Kad su ga prije nekoliko godina pitali zašto nema nijedne žene u vladi, rekao je da žene ne mogu podnijeti stres koji nosi politika. Tek je nedavno u vladu pripustio prvu, Andreu Bártfai-Mager, ali ju je ostavio bez portfelja. Kažu da su po broju žena u parlamentu uz bok Homeinijeva Irana. Mađarska je na zadnjem mjestu u Europi po jednakosti spolova u odlučivanju u političkoj, ekonomskoj i društvenoj sferi, objavio je Europski institut za ravnopravnost spolova. Kao odgovor, prošlog mjeseca Orban je zabranio rodne studije. Istanbulsku, jasno, nisu ratificirali.

“Liberalna demokracija nije uspjela zaustaviti imigraciju, zaštititi kršćansku kulturu ni ojačati tradicionalnu obitelj muškarca i žene”, optužio je Orban krajem svibnja, kad je predstavio nove demografske mjere. Previše sloboda, pa i sloboda ženama da biraju kako žele živjeti, za njega je zlo.

“Imamo puno vrsta obitelji, više načina života i oni kažu da ne bismo smjeli praviti razliku među njima… i to je razlog zašto doživljavamo demografski pad”, žali se on. Orban i njegovi žene definiraju prije svega preko reproduktivnih organa, upozorava mađarski ogranak Instituta “Heinrich Böll”. Žena pripada kući, a uloga u društvu svodi joj se na čišćenje, kuhanje, rađanje i odgoj djece. Dobro, Orban im još nije zabranio da rade i da izlaze iz kuće bez muške pratnje: samo je izbacio Sorosa, rodne studije i nezavisne udruge za ženska prava. Prošle srijede Europa mu je rekla što misli o tome: velika većina eurozastupnika ga je osudila, uključujući zastupnike konzervativne Europske pučke stranke. Osim naših.

Ja razumijem da su Marijana Petir, Dubravka Šuica, Željana Zovko i Ivana Maletić doživjele prosvjetljenje i poželjele se vratiti svojoj tradicionalnoj ženskoj ulozi. Evo, rado ću im izaći ususret, slobodno dođite kod mene, operite mi prozore! Ali to da su glasale za Orbana: kako se usuđujete? Tko vas je ovlastio?

Razumijem žene koje vlastitom voljom biraju divan i težak život majke i kućanice. To je puni smisao slobode, svatko od nas na vlastitu odgovornost bira životni put. Tako bih shvatila Marijanu P., Željanu Z. i Ivanu M. da su prihvatile Orbanov poziv i dale ostavku, kako bi ustupile mjesto nekom muškarcu, makar glupljem i nesposobnijem. Ali da one ostaju u Bruxellesu i nastavljaju uživati sve ono što ženama omogućava liberalni Zapad, a glasaju za to da se nas ostale zaključa kao strojeve za rađanje, to je u najmanju ruku bezobrazno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:05