Višegradski most među pet novih znamenitosti na UNESCO-ovoj listi

ZAGREB - Švicarski vinogradi, stari grčki i francuski gradovi, Višegradski most u BiH i kanadski kanal uvršteni su u četvrtak na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, priopćila je u petak ta UN-ova agencija.



Tih pet znamenitosti nalazi se među ukupno 22 koje je UNESCO-ovo Povjerenstvo uvrstilo na listu svjetske baštine na sastanku koji je počeo 23. lipnja u Christchurchu na Novom Zelandu.



Most Mehmed-paše Sokolovića preko Drine na istoku BiH sagradio je potkraj 16. stoljeća sultanov arhitekt Kodža Mimar Sinan prema zapovijedi vrhovnog vezira Mehmed-paše Sokolovića. UNESCO u objašnjenju odluke navodi da je 179,5 metara dugačak most izniman primjer klasične osmanlijske arhitekture.



Kanal Rideau, vodeni put iz 19. stoljeća koji pokriva 202 kilometra rijeka Rideau i Cataraqui, pritoka jezera Ontario, jedan je od prvih kanala posebno sagrađenih za promet parobroda.



Povijesno središte Bordeauxa uvršteno je na listu kao vrhunsko urbanističko i arhitektonsko postignuće.



Stari grad Krf na istoimenom otoku na zapadnim obalama Albanije i Grčke potječe iz 8. stoljeća prije Krista. Tri gradske utvrde u novovenecijanskom stilu četiri su stoljeća služile za obranu pomorskih interesa Venecije protiv Osmanlijskog Carstva.



Vinogradi Lavauxa u Švicarskoj prostiru se na 30 kilometara uz južne obale jezera Geneva. Njihovi korijeni sežu u 11. stoljeće, kada su to područje kontrolirali redovnici benediktinci i cisterciti, navodi UNESCO.



Tijekom sastanka u Christchurchu, UNESCO-ov Odbor razmatra i stanje u kojemu se nalaze znamenitosti s liste svjetske baštine i onih koje su na listi ugroženih spomenika kulture.



Do zaključenja sastanka u ponedjeljak članovi Odbora odlučit će koje će još od 36 prijavljenih znamenitosti iz cijeloga svijeta biti uvrštene na listu. (Hina)


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 06:24