PRIRODNA ZAŠTITA

VJEROUČITELJICA IZ VODICA 'Kontracepcija, prezervativi ili prekinuti snošaj mi se ne sviđaju, ja sam za BOM'

Vodičanka Marija Friedrich vjeroučiteljica je i ovlaštena podučavateljica Billingsove ovulacijske metode (BOM) o kojoj je Šibenčanima govorila na tribini u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić".

Iako iz svake njezine riječi izviru vjernički svjetonazor i pristup, tvrdi da se ne obraća samo vjernicima te da je riječ o metodi koja na prirodan način omogućava planiranje obitelji, o čemu se, kaže, u ginekološkim ambulantama danas baš i ne govori, piše Slobodna Dalmacija.

Zašto tvrdite da je BOM koji je poznat još od 60-godina prošlog stoljeća danas tabu tema?

- O ovoj metodi prirodnog planiranja obitelji slušala sam prije desetak godina na tečaju pripreme za brak. Liječnici, ginekolozi, ne znam iz kojeg razloga, tomu ne pridaju važnost. Govore o kontracepciji, prezervativu ili prekinutom snošaju, a meni se takvi savjeti ne sviđaju.

Znamo da svi po savjesti imamo pravo odlučiti je li sada vrijeme da imamo dijete ili da to malo odgodimo, a da to istovremeno ne znači apstinenciju u braku. Billingsova metoda je za to najpogodnija i najpouzdanija. Taj liječnički i bračni par iz Australije nije otkrio tu metodu, nego su je znanstveno dokazali.

Napravili su više od 750.000 hormonalnih testova koje su uspoređivali sa zapažanjima žena te su došli do toga da svaka žena iz dana u dan može pratiti svoju plodnost tako što prati svoju cervikalnu sluz.

Gdje ste i kako vi učili o toj metodi?

- Obučavanje je obuhvaćalo cjelovite seminare tijekom šest mjeseci u Zagrebu u Centru za prirodno planiranje obitelji koji ima certifikat iz Australije za podučavanje autentične Billingsove metode. Bila sam u prvoj generaciji, među 30 polaznica koje su prošle tu obuku prije pet godina, a u Šibensko-kninskoj županiji ima nekoliko ovlaštenih podučavateljica ove metode.

Zašto kažete da to nije kontracepcijska metoda?

Kontracepcija je metoda koja sprječava da dođe do začeća, a ova metoda promatra prirodni ritam ženina tijela i to znanje koristi da se odluči je li ovaj trenutak za dijete ili to treba malo odgoditi. Znali su mi reći da je to isto kao kada se koristi kondom jer i tu ne dolazi do začeća.

Ali razlika je bitna, jer je važan način kako se dolazi do cilja. Možda neki mogu zamjeriti, ali nije pogrešno imati spolni odnos u kojemu neće doći do začeća. Ima mnogo bračnih parova koji ne mogu imati dijete ili su već stariji, pa nije pogrešno da imaju spolni odnos. On uvijek ima dvojaku svrhu: zbližavanje i ljubav bračnih partnera te otvorenost prema životu.

Upravo to omogućuje Billingsova metoda. Ona jača odnos između bračnih partera. Muž tako upoznaje i poštuje ženin ciklus i njezino tijelo. Iz osobnog iskustva mogu reći da je moj muž mene kroz ovo još bolje upoznao i u svemu sudjeluje.

Na koji način? Prati li on s vama gustoću sluzi vrata vaše maternice?

- Ne, ali on zna kada su moji plodni dani. Ovo je jednostavna metoda i svaka žena lako je može naučiti, za što joj je potreban jedan do dva menstruacijska ciklusa. Metoda je jednostavna, jer gdje god da idem, moja sluz ide sa mnom. Ništa ne trebam posebno misliti, nego tijekom dana trebam samo obratiti pozornost.

Liječnici ističu kako ta metoda nije dovoljno pouzdana i ovisi o mnogim faktorima poput bolesti, lijekova, hormonalnih promjena…

- Tu metodu koristim u svom braku svih ovih deset godina i u našem slučaju pouzdana je sto posto. Tu se ne radi o brojenju dana u menstrualnom ciklusu. Čim u jajnicima počnu sazrijevati folikuli, sluz vrata maternice počinje se mijenjati. Žena već nekoliko dana prije ovulacije zna da se ona približila. Čak se to može vidjeti puno prije negoli što to mogu pokazati testovi krvi, sline ili hormona.

Kako na to što govorite reagiraju liječnici, ginekolozi?

- Na jednom predavanju u Splitu bila je i jedna ginekologinja koja je potvrdila sve što sam govorila. A to što ne dolazim iz zdravstvene struke govori samo kako je riječ o metodi koju je lako naučiti i primjenjivati. Koriste je žene diljem svijeta, od onih nepismenih, slijepih do visokoobrazovanih.

Ova metoda ipak ne štiti od spolno prenosivih bolesti...

- Ne znam u čemu bi bio problem ako imam odnos samo sa svojim mužem i on sa mnom? Mogla bih postaviti pitanje koje druge metoda to mogu spriječiti. Problem je što se kondom ističe kao da ima visoku zaštitu od spolno prenosivih bolesti, a on ne štiti od HPV-a jer se zna da se taj virus prenosi i izvan područja koje obuhvaća kondom.

Uključili ste se u akciju molitve protiv pobačaja ispred šibenske bolnice, no šef Ginekologije poručio vam je da bi bilo bolje da se molite za nova radna mjesta...

- Da, sudjelujem u molitvama ispred bolnice i molim se za život i da shvatimo da je čovjek od početka začeća čovjek. A što se tiče te izjave, mogu samo pitati kako on zna da se ne molimo i za radna mjesta? Ja se molim, a ako se organiziraju akcije i za to, rado ću se u njih uključiti, kazala je za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:35