KOMENTAR

Vjetar u leđa Bruni Esih doći će iz Bandićeva mijeha

 Zeljko Puhovski / HANZA MEDIA

Sadašnji lokalni izbori, više od bilo kojih prije, nadrastaju lokalne okvire. Na njima se dijelom kroji sudbina Plenkovićeve vlade, a dijelom oblikuje i buduća nacionalna politička scena. Nekoliko punktova posebno je važno, što stvarno, što simbolički - Zagreb, Split, Metković... No pozabavimo se Zagrebom. Milan Bandić, dugovječni gradonačelnik Zagreba kojeg je nekoć iznjedrila tranzicijska ljevica, mogao bi, pobijedi li u drugom krugu, odigrati ključnu ulogu u lansiranju nove zvijezde hrvatske desnice - Brune Esih s lokalne u nacionalnu političku orbitu.

Neće u tome biti presudna podrška Brune Esih i njezina političkog oca Zlatka Hasanbegovića Milanu Bandiću u drugom izbornom krugu. Glasove zagrebačke krajnje desnice u srazu s HNS-ovom Mrak Taritaš Bandić će 6. lipnja ionako dobiti, s podrškom Brune Esih ili bez nje. Nije, naime, tajna da je Bandić, koristeći izdašni gradski proračun, dugogodišnji financijer krajnje desnih skupina koje se predstavljaju kao lokalne braniteljske udruge, uključujući i šatorsku bunu u Savskoj. Nije tajna ni da je taj nekadašnji SDP-ov gradonačelnik u zadnjih šesnaest godina postao miljenik Kaptola. Taj status zavrijedio je spremnošću da ispunjava imovinsko-financijska očekivanja i zahtjeve katoličkog klera. To su mu Kaptol i desne udruge zdušno vraćale na zagrebačkim izborima pa će to učiniti i sada.

Podrška nove zvijezde zagrebačke desnice, Brune Esih, Bandiću je potrebna nakon izbora. Pobijedi li u drugom krugu, pet njezinih vijećnika osigurat će mu većinu zagrebačkoj skupštini i sačuvati ga od novih prijevremenih izbora s kojima bi se mogao suočiti već potkraj godine pri izglasavanju gradskog proračuna. Naime, skromnih sedam HDZ-ovih vijećnika uz njegovih 14 nije mu dovoljno za većinu u skupštini. Na glasove SDP-a i HNS-a u gradskoj vijećnici teško može računati, a ako je vjerovati Sandri Švaljek, ni na ruke njezinih vijećnika. No, pet skupštinskih glasova Brune Esih imaju cijenu. Ta cijena je skidanje desničarima omražene ploče sa zagrebačkog Trga maršala Tita. Da su Bandićevu taboru spremni platiti tu cijenu već u izbornoj noći najavio je glavni Bandićev račundžija i jedan od najodanijih mu suradnika, gradski financijaš Slavko Kojić. “Ako njihov (Esih i Hasanbegović, op. a.) uvjet za potporu bude izmjena Trga maršala Tita u Kazališni trg, to neće biti problem”, izjavio je Kojić.

Bandić sve dosad, usprkos dugogodišnjem tihom paktu s krajnjom zagrebačkom desnicom, nije dao Maršalov trg. No ovaj put desnica, čini se, dolazi po svoje. Kucnuo je čas za Bandićevo desno “outanje”. Želi li se održati na vlasti, taj bivši partijski kadar sa zagrebačke Peščenice morat će javno okrenuti leđa svojoj “antifašističkoj prošlosti” te se u gradske anale upisati kao gradonačelnik koji je s trga skinuo Tita.

Promjena imena Trga maršala Tita krucijalna je programska točka nove desničarske zvijezde Brune Esih na zagrebačkim izborima. Desničarske skupine godinama na tom trgu prosvjeduju tražeći njegovo preimenovanje u Kazališni trg. Sad bi im taj dugogodišnji san napokon mogao ostvariti ideolog nove hrvatske desnice Zlatko Hasanbegović i njegovo političko čedo Bruna Esih, i to u postizbornoj trgovini s Bandićem. Uklanjanje Tita iz javnog simboličkog prostora u glavnom hrvatskom gradu u očima desnice predstavlja simbolično “gašenje žeravice pod ognjištem titoističkog kulta”. Upravo to bi mogao biti krucijalni događaj za daljnji razvoj političkog projekta Esih - Hasanbegović. Pad maršala u Zagrebu, to kapitalno ostvarenje u početnoj političkoj luci, mogao bi biti snažan vjetar u jedra ambicioznog projekta nove hrvatske desnice. Ironija je da bi taj vjetar mogao doći iz mijeha bivšeg partijskog kadra sa zagrebačke Peščenice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:03