Vlada za 68 milijuna eura kupuje još 42 oklopnjaka

ZAGREB - Hrvatska će kupiti još 42 bazna oklopna vozila AMV 8x8 finske tvrtke Patria, odlučilo je na jučerašnjoj sjednici Vladino Povjerenstvo pod predsjedanjem potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i time potvrdilo dogovor između predstavnika MORH-a i Patrije koji su nekoliko mjeseci pregovarali o konfiguraciji  vozila i detaljima budućeg ugovora. Očekuje se da će uskoro zaključak Povjerenstva odobriti Vlada te će ubrzo uslijediti i potpis ugovora.



Time je završen proces ugovaranja 126 komada oklopnih vozila za Oružane snage, s obzirom da je prije godinu dana potpisan ugovor o kupnji 84 oklopnjaka. Prema neslužbenim informacijama iz ministarstva obrane novi ugovor će biti “težak” oko 68 milijuna eura. S obzirom da je dodatnih 42 vozila dogovoreno u roku godinu dana nakon što je potpisan ugovora o kupnji prvih vozila cijene su na razini od prije godinu dana čime je Hrvatska uštedjela oko 30 posto sredstava. Ukupna nabavna vrijednost 126 bazna oklopna vozila je tako oko 180 milijuna eura. Osim dodatna 42 vozila dogovorena je i vrijednost off seta u vrijednosti od 150 posto.



Oklopna vozila bi prema ranijoj odluci vladinog povjerenstva trebalo biti opremljena  vatrenim stanicama 12,7 i 30 mm norveške tvrtke Kongsberg, automatskim bacačem granata od 40 mm, protuoklopnim i potuzračnim raketama nepoznatog proizvođača. Od ugovorenih 126 vozila dio njih naoružanih vatrenom stanicom imat će sposobnost plivanja, odnosno bit će izrađene kao amfibije. Nadalje, 16 oklopnjaka bit će naoružano samovotnim minobacačima od 120 mm no u pregovorima se predstavnici MORH-a nisu izjasnili od kojeg proizvođača. U konkurenciji su  Patria sa minobacačem NEMO i francuski Thales sa minobacačem 2R2M Rifled. Prema našim informacijama francuska strana radi veliki protisak na Hrvatsku da uzme Thalesov minobacač. Tako se čak u pitanje dovodi več dogovoreni joint vencher između Pomorskog centra u Splitu i Thalesa ukoliko se ne kupi njihov minobacač. Osnovna razlika između ovih minobacački sustava je u činjenici da je vojnik koji koristi NEMO zaštičen u vozilu dok se kod Thalesovog minobacača vojnik nalazi na vozilu izložen neprijateljskoj vatri. Cijena finskog minobacača je oko 2 milijuna eura. Osim oružanih sustava MORH će još morati ugovoriti i opremanje vozila radio stanicama i i ostalom potrebnom opremom.     



Prva dva vozila u Hrvatsku bi iz Patriine tvornice u Finskoj trebala stići početkom sljedećeg mjeseca, a ostalih ugovorenih četiri do kraja godine. Na svih šest vozila bit će integrirana vatrena stanica 12,7 mm. Preostala vozila proizvodit će se u “Đuri Đakoviću”. Svih 126 vozila  bit će isporučena u sljedećih pet godina.

 

Vladina Agencija RH Alan više neće biti jedini jedini dobavljač naoružanja i opreme za potrebe MUP-a i MORH-a, odlučila je jučer Vlada predloživši promjene Zakona o proizvodnji , remontu i prometu naoružanja i vojne opreme. Prema tim promjenama ubuduće će vojska i policija potrebno naoružanje i opremu moći naručivati ne samo od RH Alana već i od drugih pravnih i fizičkih osoba-obrtnika koji su registrirani za obavljanje poslova uvoza i izvoza NVO-a. Zakon se mjenja kako bi se ukladio sa regulativom Europske Unije.

Novi Zakon o naoružanju



Hans Wollfgang Riedl, bivši zastupnik Patrije u Sloveniji, nudio je najmanje jednom zaposleniku austrijskog Steyera 500 tisuća eura za informacije o ponudi koju je austrijska tvrtka namjeravala dati na natječajima za prodaju oklopnih vozila u Sloveniji i Hrvatskoj, piše slovenski Dnevnik. Dnevnik tvrdi da je bivši direktor Steyera sve informacije prosljeđivao bivšem izvršnom potpredsjedniku Patria Vehiclesa Heikkiju Hulkkonennu. Riedl je osumnjičen da je od Patrije primio 14 mil. eura koje je podijelio za mito da Patria dobije posao.

R iedl nudio mito da Patria dobije posao u Sloveniji



Patria i MORH dogovorili su u sklopu razgovora o nova 42 vozila osam različitih varijanti. Riječ je o sanitetskom vozilu, vozilu za izvlačenje i popravke, vozilo za protuoklopnu borbu, vozilo za protuzračnu obranu, vozilo s minobacačem, nukleano - biološko izviđačko vozilo,zapovjedno vozilo pješaštva te zapovjedno vozilo minobacača. U konfiguraciji 84 vozila ugovorana prije godinu dana su vozila za transport vojnika.



Vozila će biti opremljena sljedećim naoružanjem i namjenjena su za sljedeće zadaće:



-Vatrena stanica 12,7 mm: 24 kom



-Vatrena stanica 12,7 mm sa raketama: 12 kom



-Vatrena stanica 30 mm: 18 kom



-Vatrena stanica 30 mm sa raketama: 6 kom



- Automatski bacač granata 40 mm: 24 kom.



- Samovozni minobacač: 16 kom.



- Sanitetsko vozilo: 2 kom.



-Izviđačko nuklearno -biološko vozilo: 4 kom



-Vozilo za protuoklopnu borbu: 8 kom



-Vozilo za protuzračnu  borbu: 6 kom



-Zapovjedno  vozilo pješaštva: 2 kom.



-Zapovjedno vozilo minobacača: 2 kom

  Varijante vozila i naoružanje





Krešimir Žabec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:33