VODA

Voda u EU: Kako je kategorizirana

Saznajte bitne informacije o vodi - što će se promijeniti ulaskom u EU

P Kako je kategorizirana voda u boci u EU?

- Prema propisima Europske unije, postoje tri kategorije vode u boci: prirodna mineralna voda, prirodna izvorska voda i voda u boci za piće ili stolna voda. Prema svim kriterijima, najviša kategorija je prirodna mineralne voda i jedina mora biti službeno priznata, a listu je objavila Europska komisija u Službenom listu i na internetskim stranicama te se redovito ažurira.

P Koje kriterije svaka od kategorija mora zadovoljiti?

1. Mineralna voda mora biti iz određenog izvora, zaštićenog od bilo kakvog zagađenja. Mora imati stabilan mineralni sastav koji mora biti naveden na etiketi, a ne smije biti tretirana. Moraju se provoditi redovite analize kako bi se potvrdilo da se standardi kategorije održavaju. Mineralna voda vezana je uz specifičan lokalitet, izvor. I uz sve to, mora biti službeno priznata i registrirana, a listu objavljuje Europska komisija u Službenom listu i na internetskim stranicama te se redovito ažurira.

2. Izvorska voda također mora biti iz određenog izvora zaštićenog od bilo kakvog zagađenja. Mineralni sastav, za razliku od mineralne vode, ne mora biti naveden na etiketi te ne smije biti tretirana. Mora proći redovite analize.

3. Stolna voda dolazi iz različitih izvora, uključujući površinske vode. Dozvoljena je dezinfekcija i tretiranje u procesu proizvodnje te dodavanje minerala.

P Koje su razlike između prirodne mineralne i prirodne izvorske vode?

- Mineralna voda ima stabilan i određen mineralni sastav. Drugo, mineralni sastav mora biti naveden na etiketi. Treće, vezana je uz specifičan lokalitet/izvor i uz to mora biti službeno priznata i registrirana. Izvorska voda ima nižu razinu mineralizacije. Drugo, mineralni sastav ne mora biti naveden na etiketi. Nije vezana uz specifičan lokalitet/izvor i - ne mora biti službeno priznata i registrirana.

P Što je zajedničko za sve tri kategorije vode?

- Premda se u Hrvatskoj još uvijek kolokvijalno gazirana voda naziva mineralnom, činjenica je da sve tri kategorije voda, dakle i mineralna, i izvorska, i stolna, mogu biti gazirane i negazirane.

P Što s ulaskom u Europsku uniju očekuje hrvatske proizvođače?

- Dio naših proizvođača gaziranih i negaziranih mineralnih voda već je prošao proceduru priznanja u EU i tako će se registrirati i u Hrvatskoj. Ostali proizvođači, koji nisu bili priznati u Europskoj uniji, a priznati su u Hrvatskoj, bit će automatski priznati i u Europskoj uniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:36