NEVINA U LUDNICI

VRIJEME JE DA IH PRESTANETE PONIŽAVATI, PRISTOJNO IH PLATITE Kad se stvari ogole, vidi se tko radi najvažniji posao u društvu, tko vas liječi i hrani

Mi smo poslali vojsku da čisti ruševine, ali smo na prvoj liniji obrane od korone ostavili žene, blagajnice, medicinske sestre, čistačice. Vrijeme je da ih prestanete ponižavati, pristojno ih platite
 Boris Kovacev / CROPIX

Blagajnice, prodavačice u kiosku i pekari. Apotekarke. Medicinske sestre, obiteljske liječnice. Njegovateljice u staračkom domu. Učiteljice koje u školi čuvaju djecu koja nemaju gdje. Od onih koji rade danas na poslovima najizloženijim zarazi, i žrtvuju se da bi drugima pomogli, većinu čine žene.

Koliko ste puta čuli onu da su muškarci hrabri i odlučni? A žene nježne i bespomoćne? Puno toga što nam se od malih nogu utuvljuje u glavu nije istina, pogotovo ne te budalaštine o karakteru žena i o karakteru muškaraca. Jer da su muškarci doista većinom hrabriji od žena, onda bi dečki iz skladišta i osiguranja rekli kolegicama, maknite se, vi se ionako više brinete o djeci i o starijima, mi ćemo na blagajne. Svi oni mačo tipovi. Ali to nisu rekli. Na blagajnama su ostale žene. One koje će i dalje omalovažavati kao “slabiji spol”. Nisu masovno uzele bolovanja i pobjegle. Danima su, dok se virus širio, radile bez maski i bez rukavica, sa kupcima i pacijentima koji su se živčano naguravali.

Jeste li primijetili kako na dobro plaćenim poslovima čistača ulica u Zagrebu rade muškarci? A na mizerno plaćenim poslovima čišćenja ureda žene. Njihov je posao sve dezinficirati, po nekoliko puta dnevno. Da bismo mi ostali zdravi, da se smanji mogućnost zaraze. I to je zajedničko za sve ove poslove koji su nam najvažniji u krizi: većinom ih obavljaju žene, o njima nam život ovisi, a one koje ih obavljaju uvredljivo su nisko plaćene.

Njemački Tagesspiegel objavio je statitstiku: u trgovinama s hranom 73 posto je prodavačica, isto kao i u socijalnim službama. U bolnicama 76 posto zaposlenih čine žene. A u školama i vrtićima 93 posto. Slično je i kod nas.

Kažete da nisam u pravu? U vašem su gradu većinom muškarci za blagajnama, muškarci nose hranu starcima u domovima umirovljenika, peru ih i okreću, muškarci su na poslovima medicinskih sestara, na pultovima ljekarni? Muževi su se ponudili da mijenjaju žene na najisturenijim mjestima poput blagajni, njihovi kolege viličari i skladištari zahtijevali su da oni rade umjesto majki s dvoje i više djece?

Naravno da nisu. Hrvatska vojska mete ruševine od potresa u centru Zagreba, ali na prvoj liniji fronte protiv virusa ostale su žene. Na prvoj crti, oprostite.

Kad se stvari ogole do kraja, vidi se tko obavlja najvažniji posao u društvu: tko vas liječi, njeguje i hrani. Žene, većinom žene.

To nam je korona osvijestila: najvažniji posao u društvu rade žene, i za to su većinom loše plaćene.

I što mislite, je li konačno stiglo vrijeme da im pokažete da to cijenite? Vrlo je jednostavno: povećajte im plaću.

Francuska je to već učinila. Njemačka najavljuje. Ministar rada Hubertus Heil založio se za povećanje plaća za zaposlene u bolnicama, domovima umirovljenika i supermarketima, svima posebno opterećenima u vremenima korona krize. “Upravo gledamo nevjerojatno puno heroina i heroja naše svakodnevice”, izjavio je njemački socijaldemokrat u intervjuu za medijski koncern Funke.

“Ti ljudi nisu zaradili samo tople riječi, nego također i bolju plaću”, ističe ministar.

U Francuskoj je 90 posto žena na blagajnama, često bez stalnog ugovora i na minimalcu. Ove su dane radile prekovremeno, da bi popunile police pred najezdom prestrašenih kupaca. Vlada je preporučila poslodavcima da im isplate po 1000 eura jednokratnog bonusa, neoporezivog. Tisuću eura za svjesno izlaganje zarazi, dok je većina u toplim domovima? To je najdublji prezir prema ljudskom životu, poručili su iz sindikalne središnjice CGT.

Ružno je taj doprinos cijeniti s tisuću eura. A još je jadnije očekivati od tih žena da to rade kao danas, za plaću jedva nešto iznad minimalca.

Blagajnice su trenutno u izvrsnom položaju na tržištu. Možete li zamisliti da krenu u štrajk, i da tjedan dana trgovine ne rade? Vrijeme je da ih prestanete ponižavati, dajte im plaću s kojom mogu izdržavati sebe i svoju djecu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:42