PIŠE JELENA LOVRIĆ

Vukovar će još jednom biti brutalno zloupotrebljen

Gradonačelnik Vukovara poručuje da su u grad dobrodošli svi koji se prema žrtvi Vukovara odnose s pijetetom. A za mjerenje pijeteta nadležan je Tomislav Josić, vođa samozvanog stožera
 Vlado Kos / CROPIX

HDZ će u potpunosti biti odgovoran za sve što se za manje od mjesec dana na komemoraciji u Vukovaru bude događalo. HDZ se ima smatrati odgovornim jer je vlast u tom gradu danas u njegovim rukama. S polugama kojima raspolaže on će intonirati ozračje tih zbivanja. Ali još više ga se može držati odgovornim zbog najava koje je aktualni vukovarski gradonačelnik, HDZ-ovac Ivan Penava, javno vezao uz skoro obilježavanje tužne obljetnice. Njegove su izjave bile nedvosmislene: Dan sjećanja na žrtvu Vukovara ponovno će pokušati iskoristiti i zloupotrebiti za vlastite političke ciljeve, bez poštovanja prema žrtvama i prema hrvatskoj državi i njenim institucijama.

Penava se pred novinarima, objavljujući program obilježavanja dana Vukovara, pojavio samo s jednim jedinim čovjekom, Tomislavom Josićem, vođom samozvanog stožera koji je lani kompletan državni vrh blokadom na rubu nasilja isključio iz Povorke sjećanja. Josić je odnedavno postao predsjednik Savjeta za branitelje u gradu Vukovaru. Takav kadrovski potez možda bi se mogao smatrati dobrim i lukavim manevrom da bi Penava osigurao mir među vukovarskim veteranima. Možda bi se na Josićevu novu funkciju i tako moglo gledati da njih dvojica nisu rame uz rame, u punom suglasju, iz Vukovara upravo poslali zabrinjavajuće, zloslutne poruke. HDZ je definitivno priznao i pokazao svoju povezanost s vukovarskim stožerom i njegovim opasnim političkim igrama i makinacijama.

Prvo, Penava je najavio da će se ovogodišnja komemoracija odvijati pod geslom “Vukovar - grad posebnog pijeteta”. Kad bi se zaista radilo o pijetetu, ni riječ da bi rekli. Ali pod tom se metaforom, kao što je dobro poznato, odvijala kampanja protiv ćirilice, koja je imala snažan antimanjinski, protusrpski naboj. Pod tom su se zastavom razbijale dvojezične ploče po Vukovaru. Pod tom je egidom lani uzurpiran Dan sjećanja Vukovara i desničarske su skupine trenirale državni udar. Zato kad Josić i Penava govore o posebnom pijetetu, onda je to samo maska za beskrupulozno iskorištavanje ratnih trauma, izgrede i ne samo političko nasilje.

Drugo, vukovarski se dvojac odbio izjasniti o tome kako će ove godine biti tretirani visoki predstavnici državne vlasti na vukovarskoj komemoraciji. Odgovarajući na pitanje jesu li u Vukovar 18. studenoga dobrodošli predsjednici Republike, Sabora i Vlade, Penava je rekao da se posebne pozivnice nikome neće slati te da su dobrodošli svi koji se prema žrtvama Vukovara odnose s pijetetom. Ali, kad Josić mjeri pijetet, već smo gledali kako to izgleda. Još su jasniji bili u svojoj interpretaciji lanjskih događaja. U Vukovaru prošle godine, tvrde, nisu bile dvije, nego samo jedna kolona sjećanja. Grupu od dvjesto ljudi, doslovce je rekao Penava, ne može se zvati kolonom. Dodatno se pokušao izmotavati, tvrdeći da mu nije jasno zašto se ta, po njemu, grupa, a zapravo kompletan vrh hrvatske države, na čelu s predsjednicima Republike, Sabora i Vlade, nisu priključili koloni.

Treće, gradonačelnik Ivan Penava svojom je presicom pokazao da nije on ukrotio desničarski radikaliziranog Tomislava Josića, nego je sam preuzeo njegovu prijekim sredstvima natopljenu retoriku. Između HDZ-ova gradonačelnika Vukovara i stožeraške antimanjinske i antivladine politike nikakve razlike zapravo nema. Hajku samozvanog Stožera protiv ćirilice i civiliziranih međunacionalnih odnosa Penava je usvojio kao vlastitu politiku. Na praksu ponižavanja najviših institucija hrvatske države, koju je Josićev stožer lani demonstrirao, gradonačenik Vukovara sada je javno stavio HDZ-ov potpis.

Što je smisao takvih najava i takve nerazumne politike? Isti onaj kojim se ovih dana rukovode sasvim iracionalni prosvjedi pred Ministarstvom branitelja, koji su krenuli od obrane ničim ugroženih braniteljskih prava, a pretvorili se u optužnicu protiv aktualne vlasti koja se bez ikakvih argumenata proglašava antihrvatskom. Riječ je o HDZ-ovoj politici: što gore - to bolje. Što gore po državu, to bolje za stranku. Histeriziranje i zaoštravanje političke i društvene scene pokušaj je stvaranja inscenacije za predsjedničke izbore. HDZ je suočen s činjenicom da im kandidatkinja ne stoji kako su očekivali, pa će joj sada na drugi način pojačavati kampanju. Istaknuto mjesto za Kolindu Grabar Kitarović u vukovarskoj Koloni sjećanja sigurno je već rezervirano.

U povodu lanjske sramotne otimačine komemoracije u Vukovaru gospođa Grabar Kitarović pravila se nevješta i neinformirana. Ove godine više ne može glumiti nevinu u ludnici. Pristane li da se Dan sjećanja opet zapjeni, radikalizira i stavi u funkciju HDZ-a i njene izborne kampanje, onda je treba smatrati direktno odgovornom. Baš kao i Ivana Penavu i Tomislava Karamarka. U tom slučaju o njoj se kao o umjerenoj političarki, civiliziranih stavova i europskog imidža, više neće moći govoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 06:42