PRO ET CONTRA

Za čiji se račun DORH okomio na pravobraniteljicu Loru Vidović?

Glavni tužitelj Dražen Jelenić pokazuje da do toga što radi Lora Vidović drži koliko i do crnog ispod nokta. Zato se i obrušio na nju. Lakše je oplesti po pučkoj pravobraniteljici i napisati da je ugrozila istragu, od koje će ionako teško išta biti, nego istražiti imovinu sada već bivših ministara u Vladi Andreja Plenkovića
Lora Vidović
 Bruno Konjevic / CROPIX

Ostalo je nejasno zašto se glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić dohvatio pučke pravobraniteljice Lore Vidović i zašto je baš na njoj odlučio bildati mišiće.

Na pravobraniteljičinu objavu pisma anonimnog policajca koji je progovorio o nalogu nadređenih da nezakonito i nasilno postupaju s ilegalnim migrantima Državno odvjetništvo reagiralo je neočekivano burno i izdalo priopćenje u kojem samo što nisu rekli da je pravobraniteljica štetočina koja ništa ne razumije i poručili joj da se okani ćorava posla.

U priopćenju napisanom u tonu kao da se obraća pučkoškolki, Jelenić je Loru Vidović optužio da je upropastila istragu i onemogućila da se provedu učinkoviti izvidi. Još joj je oprao uši poukom da, iako je od nje još u ožujku dobio anonimno pismo, a time i priliku da (kad već do sada nije) napokon ozbiljno istraži stalne pritužbe na nasilno i nezakonito postupanje policije prema ilegalnim migrantima, ona prema zakonu nema pravo ni na kakvu informaciju o istrazi.

Formalno je to točno. Državno odvjetništvo nema nikakvu obvezu podnositelje prijava obavještavati o tome što su poduzeli i kako stoje u istrazi. No, ovdje se radi o pučkoj pravobraniteljici koja obavlja svoju ustavnu dužnost zaštite ljudskih prava i koja je s anonimnim pismom policajca prvo otišla upravo Jeleniću. Po prirodi posla koji obavljaju, glavni državni odvjetnik i pučka pravobraniteljica trebali bi biti na istoj strani, pa bi u konkretnom slučaju u najmanju ruku bilo pristojno makar joj reći da se rade izvidi.

Glavni tužitelj se, međutim, obrušio na Loru Vidović, i to na način kakav si nije priuštio ni ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je zbog postupanja policije prema ilegalnim migrantima s njom od prvoga dana na “ratnoj nozi”. Premda ničim ne može opravdati mnogobrojne optužbe da policija migrante uhićene u ilegalnom prelasku granice batina, krade im novac, uništava mobitele i tjera ih natrag uskraćujući im pravo da zatraže azil, Božinovića bi se do određene mjere još i moglo razumjeti.

Ministar policije je odgovoran za sigurnost hrvatske granice i sprječavanje ilegalnih ulazaka migranata u Europsku uniju, a jedan od glavnih političkih ciljeva mu je ulazak Hrvatske u Schengen, pri čemu je stanje na granici i te kako važan element. Za razliku od njega, glavni državni odvjetnik mora progoniti počinitelje kaznenih djela bez obzira na to jesu li obični lopovi, policajci ili ministri, brinuti se za državnu imovinu i štititi zakonitost. Po opisu svoga posla, Jelenić bi trebao surađivati s pučkom pravobraniteljicom i motivirati je da mu prosljeđuje sva saznanja o eventualnim kaznenim djelima do kojih dođe u pojedinim slučajevima povrede ljudskih prava.

Glavni tužitelj pokazuje, međutim, da do toga što radi Lora Vidović drži koliko i do crnog ispod nokta. Zato se i obrušio na nju. Lakše je oplesti po pučkoj pravobraniteljici i napisati da je ugrozila istragu od koje će ionako teško išta biti, nego istražiti imovinu sada već bivših ministara u Vladi Andreja Plenkovića. Jednostavnije nego se referirati na članove Vlade, te ozbiljno i temeljito istražiti sumnjive elemente u stjecanju njihova imetka i pokazati da Državno odvjetništvo nije jedino tijelo u ovoj zemlji koje je gluho i slijepo pa nije u stanju vidjeti da su se neki ministri obogatili na čudan način. Možda na zakonit, ali dovoljno čudan da bi ga DORH morao provjeriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:27