Zadar prepušta Dom mladeži Sveučilištu

ZADAR - Krajem kolovoza zgrada Doma hrvatske mladeži u Zadru trebala bi i formalno prijeći pod upravu Sveučilišta u Zadru koje dio prostora koristi već nekoliko godina za potebe održavanja nastave Odjela za povijest i Odjela za pomorstvo.



- Osamostaljenjem Sveučilišta osnovani su neki novi studijski odjeli, pa je obližnja zgrada bivšeg Filozofskog fakulteta postala prostorno nedostatna. Grad Zadar je odlučio zgradu DHM-a, kojem je vlasnik i osnivač, prepustiti u potpunosti Sveučilištu za nastavne i izvanastavne potrebe studenata, a za potrebe DHM-a Grad će pronaći zamjensku zgradu.

U finalnim smo pregovorima s Uredom za državnu imovinu oko zgrade u bivšoj vojarni Franka Lisice. Ta je zgrada dovoljno velika da bi u njoj smještaj mogle pronaći udruge i stranke koje će se seliti iz Providurove palače, sve udruge za mlade, novi centar HRT-a te neki odjeli obližnje Gradske knjižnice koja također ima potrebu za dodatnim prostorom - kaže Iris Bajlo, glasnogovornica zadarskih gradskih poglavara koji su na sjednici Gradskog vijeća prije dva tjedna objasnili koncepciju preseljenja DHM-a. Dogradonačelnik Dražen Grgurević tom je prigodom rekao da je predstavništvo Grada Zadra odlazilo na pregovore na Prisavlje razmatrajući čak i mogućnost investiranja u uređenje HRT-ova centra Zadar.

- O rokovima za preseljenje je nemoguće govoriti jer preseljenje prije svega ovisi o tome kada će Grad pronaći adekvatnu zamjensku zgradu. Najvjerojatnija nova lokacija DHM-a je napuštena zgrada vojarne - smatra Neven Klarin, direktor DHM-a u sklopu kojeg, osim HRT-a, djeluju kazališna radionica i plesni studio za djecu, dječji zbor, Savjetovalište za djecu i mladež, Zajednica tehničke kulture Zadra, Društvo Naša djeca i Radio klub.



Do 31. kolovoza trebali bi konačno biti poznati modeli prijenosa vlasništva današnjeg DHM-a na Sveučilište, a u Gradu se nadaju da će do početka nove akademske godine i Ured za državnu imovinu donijeti pozitivnu odluku o prepuštanju vlasništva nad velikom zgradom bivše vojarne. 



- Ovoga trenutka ne mogu reći ništa konkretno o preseljenju našeg studija iako su neki pregovori vodstva HTV-a i Grada Zadra već obavljeni - rekao je Drago Čulina, šef HTV-ova Studija Zadar, te potvrdio kako je zgrada bivše vojarne najvjerojatnija lokacija budućeg HRT Centra, ali i da će konačna odluka ovisiti velikim dijelom o financijskim sredstvima.

Preseljenje studija HRT-a



Nikolina Radić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 22:47