USPUTNE ZABILJEŠKE

Zadarski kafić nije bio prazan

 Luka Gerlanc / CROPIX

Nažalost, javnosti je poznato tko je Darko Kovačević, 31-godišnjak protiv kojeg postoje na deseci prekršajnih i kaznenih prijava i koji slobodno šeće gradom sada, kao i u lipnju. To je onaj koji je u Zadru skoro zatukao 18-godišnju djevojku pa je šest mjeseci proveo u istražnom zatvoru, a sada čeka suđenje na slobodi.

Nije se ovo dogodilo ni u mračnoj ulici niti u kakvom parku. Dogodilo se u večernjim satima, i to usred kafića koji nije bio prazan. I naravno da su prisutni vidjeli što se dešava, o tome svjedoči snimka sigurnosne kamere. Vlasnik s još par tipova nije nasilnika izbacio iz kafića i pozvao policiju. Nitko se nije usudio ništa poduzeti jer su se bojali osvete. Kad je nasilnik nakon pola sata (!) batinanja manje-više neometano obavio “posao” - djevojku su odveli u kafić preko puta gdje je 40 minuta čekala hitnu pomoć.

Ipak, Kovačević je uhićen, ali tek nakon 12 sati od događaja, i to nakon što je majka žrtve nekoliko puta zvala policiju i zapravo je prisilila da ga uhite. Policija je zbog toga morala dati izjavu o propustima i provesti 4 disciplinska postupka. Majka je heroina ovog dijela priče, sve je pozive policiji snimala, nisu je zaustavile prijetnje, poduzela je sve što je mogla da nasilnik završi u rukama pravde. Naime, vidjevši da nema druge, uzela je pravdu u svoje ruke. I samo zbog nje je došlo do suđenja.

No tek je na suđenju građanska hrabrost zakazala. Svjedoci se ili nisu pojavili ili su lagali pod zakletvom. Supruga vlasnika kafića koja je obećala majci da će svjedočiti protiv nasilnika, svjedočila je u njegovu korist. Porekla je da su ona i njezin suprug zabranili prijateljici žrtve da zove policiju i hitnu i da je rekla nasilniku da bježi. I još se potrudila ocrniti žrtvu kao osobu slobodnog ponašanja. Vlasnik se ispričao sudu probavnim smetnjama! Još dva svjedoka nisu se pojavila.

Ovaj je slučaj zbog brutalnosti i neprofesionalnog ponašanja policije i sporosti pravosuđa opravdano zadobio veliku pažnju javnosti. Međutim, stvorena je atmosfera straha od nasilja do mjere kada se sve više dobiva dojam da se društvo ne može obraniti od nasilnika pa se širi nemoć, opravdano nepovjerenje u pravnu državu i rezignacija. Ne mislimo samo na one koji na suđenju ostanu bez kazne, ili iz zatvora izlaze bez istrage, nego i na ove najobičnije kvartovske nasilnike.

Potvrdilo se to kad je Kovačević pušten iz zatvora da se brani sa slobode. Da je stanje alarmantno jasno je i po reakcijama Udruge sudaca, predsjednika HAZU, ministra pravosuđa i premijera, pa i predsjednice koja je nasilje komentirala privatno, izjavom na Facebooku: “Država koja nije u stanju stvoriti uvjete da se presuda za brutalno nasilje nad ženom donese u primjerenom roku i u kojoj ne postoje zaštitni mehanizmi da se spriječi manipuliranje proceduralnim pravilima, ima ozbiljan problem. I ne, ovo nije pritisak na pravosuđe, nego izraz ogorčenja žene i majke”, napisala je. Ovoj se izjavi nema što zamjeriti, dapače, potpisao bi je svaki savjestan građanin.

Osim što je predsjednica morala ovo izreći službeno. Jer se sljedeći korak, naime, već dogodio i događa se. U odsustvu pravovremene reakcije pravne države ne samo da je majka uzela pravdu u svoje ruke nego bi to mogli učiniti i građani. U Zadru ih se nekidan okupilo oko tisuću u znak podrške žrtvi, a sutra će se možda morati okupiti negdje drugdje, zbog neke druge žrtve. Iz očaja, iz straha za svoje živote, iz nedostatka vlastite hrabrosti - ali i zato što stvarno jesu prepušteni sami sebi. Revolt građana ne mora stati na tome i mirni protesti podrške žrtvi mogu začas postati nemirni.

Građani i njihove reakcije najvažniji su dio ovog sumornog mozaika. Činjenica je da te večeri kafić nije bio prazan. Jedna od najgroznijih stvari, pored samog čina nasilja, jest da su prisutni stajali i gledali čak i kad je nasilnik žrtvu opalio nogom u glavu dok ležala na podu. Vlasnik kafića je navinuo muziku glasnije, a poslije oprao pod od krvi... Ali vlasnik kafića, konobarica i gosti koji su nasilju svjedočili nisu samo svjedoci. Oni su svojim nedjelovanjem i sami postali odgovorni za mučno premlaćivanje.

Oni svojim nedjelovanjem olakšavaju kulturu nasilja u društvu. Takav bi nasilnik možda drugi put zastao kad bi znao da će mu se netko suprotstaviti. A prisutni bi možda reagirali kad bi im, kao u Francuskoj, Njemačkoj ili Danskoj, prijetila i kazna zatvora zato što nisu pomogli žrtvi - tip nije imao oružje da bi im ugrozio život. S druge strane, ako je građanska hrabrost i odgovornost u društvu nerazvijena, a nema zakona koji obavezuje na drugačije ponašanje, što preostaje? Uzeti pravdu u svoje ruke, kao ova majka, ili izaći na ulice u znak protesta. Traženje pravde na ulici loš je znak za ovu Vladu i državu. Je li možda predsjednica (a ne samo žena i majka) razmislila o tome kad je pisala izjavu za Facebook?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 07:39