Zagrepčanka Paula Budiš najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji

Na jednoj od najstarijih folklornih manifestacija u Hrvatskoj, „Brodsko kolo“ u Slavonskom Brodu, tradicionalno se u sklopu programa održava revija hrvatskih narodnih nošnji i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji. Ove godine je na reviji sudjelovalo 26 djevojaka i snaša iz raznih krajeva Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine. Stručni žiri nije imao lak zadatak da od prelijepih sudionica obučenih u prekrasne narodne nošnje kraja iz kojeg dolaze izabere najljepšu.

Ovogodišnja pobjednica i najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji je 17-godišnja Paula Budiš iz Zagreba koja je nosila prigorsku narodnu nošnju iz Podsuseda, najzapadnijeg dijela grada Zagreba. Paula je na sebi imala nošnju staru 120 godina, a na glavi je nosila bogatu krunu koju su mladenke nosile na vjenčanju i u rukama podsusedsku cvjetnu košaricu, pomalo zaboravljeni suvenir iz ovog kraja. Kao dugogodišnja aktivna članica KUD-a KLAS iz Podsuseda, nije se na ovoj reviji samo natjecala nego je sa svojim Klasovcima, kao mladenka, otplesala prekrasnu koreografiju „Cvet rožica“ u kojoj su prikazani običaji pranja veša na rijeci Savi i podsusedska svadba. Pobjednica pleše folklor još od 2009. godine kada je bila učenica Osnovne škole bana Josipa Jelačića, a ljubav prema folkloru nastavlja razvijati dalje u KUD-u KLAS i kao sudionica Ljetne škole hrvatskog folklora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

Paulino matično društvo, KUD KLAS, već 32 godine aktivno radi na očuvanju tradicijske kulture prigorskog kraja, posebno Podsuseda, i ostalih krajeva lijepe naše Hrvatske. Društvo puno ulaže u rad s djecom i mladima, a ovim Paulinim uspjehom sigurno će privući novu djecu i mlade za uključenje u rad na očuvanju tradicije i folklora koji su danas, nažalost, često marginalizirani. Ovaj izbor je pokazao da i folklorna scena u Zagrebu ima svoje vjerne poklonike i da se folklorni amaterizam može nositi sa drugim dodatnim aktivnostima koje su na raspolaganju djeci i mladima. To nam ulijeva nadu da će biti još puno „Brodskih kola“!

O KUD-u KLAS:

KUD KLAS je osnovan 19. studenog 1984. godine sa ciljem očuvanja i prezentacije narodnih običaja, pjesama i plesova iz cijele naše domovine, te razvoja osjećaja poštovanja prema tradicijskoj baštini, posebice kod mlađih naraštaja. KUD KLAS je redoviti sudionik kulturnih događanja u Podsusedu, a sudjelovao je na više manifestacija i smotri folklora u zagrebačkom kraju i širom Hrvatske.

Društvo okuplja preko 100 aktivnih članova svih uzrasta i profesija i djeluje kroz pet sekcija - Folklorna sekcija, Tamburaška sekcija, Pomladak (mlađa i starija grupa), Dječja tamburaška sekcija i Muški vokalni ansambl.

Od 2012. godine školski folklor koji djeluje u sklopu osnovne škole se pridružuje KUD-u KLAS te kao takav izlazi na godišnje Smotre folklornih amatera grada Zagreb. Danas kao sekcija KUD-a KLAS, Pomladak djeluje u dvije grupe – mlađa, od 1. do 4. razreda i starija, od 5. do 8. razreda. Grupe su svake godine sve brojnije i pomažu razvoju i kontinuitetu KUD-a KLAS.

Od siječnja 2015. godine KUD KLAS oformljava Dječju tamburašku sekciju koja se razvija velikom brzinom na radost svih Klasovaca. Ova sekcija djeluje pod vodstvom našeg vrhunskog stručnjaka, prof. Dražena Varge.

O umjetničkom programu KUD-a KLAS brine Programsko vijeće koje čine svi stručni voditelji, predstavnici sekcija i Upravnog odbora KUD-a.

Više o KUD-u KLAS:

WEB: www.kudklas.hr, FB: www.facebook.com/kudklas1/, Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:53