NEVINA U LUDNICI

ZAR ĆEMO SE ZBILJA DO 2022. PRESTATI ZALJUBLJIVATI, LJUBITI, SEKSATI? Znam samo to: tko se ne prilagodi, izumrijet će. Od korone ili okamenjenog srca

 AFP

Kad je Kina počela puštati svoje građane iz karantene, broj zahtjeva za razvod je eksplodirao. Toliko da su u nekim gradovima uveli dnevni limit. Ne možete ga više smisliti? Polako, stanite u red.

Internet je pun savjeta kako očuvati brak u doba epidemije. Čak i ozbiljan magazin poput Forbesa podijelio je s čitateljima 15 savjeta kako sačuvati brak: budite iskreni u vezi financijskih strahova, ne pravite nered po kući, dijelite kućanske poslove. Vodite računa da je brak partnerstvo, ali ne poslovno partnerstvo u koje svaki ulaže fifti-fifti: nekad vi imate više energije pa ćete potegnuti 80 posto, zašto ne?

Naravno, ne zauvijek, poučava Samantha Clarke, konzultantica za sreću. Da, da, Amerikanci imaju i to. Razgovarajte, ali istinski, naučite se slušati onoga drugoga. Minimalno sat vremena dnevno maknite se i radite nešto sami za sebe, savjetuje Tanisha Harvey. Makar se morali zaključati u kupatilo.

Korona nas je izbacila iz cipela i sada glavinjamo. Nitko pojma nema što nas čeka za pola godine ili godinu dana. Puno će se parova razvesti. Drugi, sada prisilno razdvojeni, shvatit će koliko su važni jedno drugome i brže nego inače odlučiti se na zajednički život. Ovo je brutalan udar na studentske ljubavi.

Parovi su razdvojeni, korona ih je vratila doma mamama, čežnja buja na daljinu. Teško da će ti stožer izdati propusnicu da vidiš curu u drugom dijelu Hrvatske, a ni autobusi ne voze. Ljubav ne pozna granice, uče nas sladunjavi holivudski filmovi. No što ako se ovaj horor zbilja nastavi do 2022., kako to predviđaju na Harvardu?

Fakultet za javno zdravstvo cijenjenog američkog sveučilišta objavio je da će SAD možda morati produljiti trajanje mjera socijalnog distanciranja do 2022., odnosno dok ne izume i puste u upotrebu cjepivo protiv korone. Pozivajući se na primjere Južne Koreje i Singapura, američki znanstvenici u članku u časopisu Science ističu da su u sprečavanju širenja zaraze efikasne mjere socijalne distance, uz praćenje kontakata zaraženih i njihovo smještanje u karantenu.

Još dvije godine ovakvog života!?

Kakav će to udar biti na odnose među spolovima? Ona zadnja kriza, financijska kriza 2008. spasila je brak. Zaustavljen je porast broja razvoda, barem među američkom srednjom klasom. Brak je učvrstio svoju funkciju ekonomske zajednice, s novim nesigurnim oblicima rada skoro svatko će u karijeri proći kroz jedan ili više perioda nezaposlenosti. Kad vam ne funkcionira socijalna država, okrećete se onom što imate: Amerikanci supružniku, Hrvati roditeljima, bakama i djedovima s deviznim ušteđevinama.

Zar ćemo se zbilja do 2022. prestati zaljubljivati, ljubiti, spavati s nekim koga prvi put vidimo? Ili ćemo i ljubav svesti na njenu online verziju?

Na internet nam se preselio posao, online održavamo većinu prijateljskih i obiteljskih odnosa. Tehnologija nam izlazi u susret. Evo, Ujedinjeni Arapski Emirati omogućili su sklapanje braka internetom. Vlada je otvorila posebnu web stranicu gdje zaručeni parovi mogu poslati dokumente potrebne za evidenciju braka, javlja Hina. Sa službenog popisa mogu odabrati vjerskog službenika koji će ih vjenčati. Kad im se odobri vjenčanje, određuje se datum virtualne ceremonije putem videolinka, tijekom koje svećenik od para traži digitalni potpis, a potom izdaje digitalnu potvrdu o sklapanju braka.

Slijedi li onda virtualna prva bračna noć i, nešto kasnije, trudnoća posredovana stručnjacima za medicinski potpomognutu oplodnju?

Korona nas je natjerala da nakon desetljeća šoping centara ponovno otkrijemo čari boravka u prirodi. Hoćemo li naučiti i da pod normalno zakazujemo dejtove po Jarunu i Bundeku, šećući i razgovarajući na dva metra udaljenosti? Ne znam. Znam samo to: tko se ne prilagodi, izumrijet će. Od korone ili okamenjenog srca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:07