IZA KULISA

Zašto bi se prešućivalo da je Anka Mrak opet zaboravila?

Anka Mrak Taritaš
 Goran Mehkek / CROPIX

“Kao da je nekakav novac 800 kuna mjesečno”, “Svakom je jasno da želite kompromitirati Amsterdamsku koaliciju jer doživljavaju porast rejtinga”, dvije su prilično karakteristične reakcije na društvenim mrežama nakon otkrića Jutarnjeg lista da je saborska zastupnica i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš u vrijeme dok je bila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja samu sebe imenovala predsjednicom povjerenstva za polaganje stručnog ispita za područje arhitekture i za to je u četiri godine dobila gotovo 40.000 kuna naknade u neto iznosu, što nije prijavila u imovinskoj kartici.

Uostalom, i gospođa Mrak Taritaš je pisano priznanje da je pogriješila zaključila sugestivnom porukom kako je šteta da anonimne osobe koje su je prijavile Povjerenstvu za sukob interesa to nisu napravile prije tri godine “nego to sada koriste za osobnu diskvalifikaciju”.

Ispada kao da bi građani ili mediji trebali nazivati sklerozne dužnosnike i podsjećati ih da moraju platiti neki račun. Anka Mrak Taritaš trebala bi osobnog asistenta jer ne tako davno, dok je bila ministrica, nije navela da joj je sin 2015. darovao stan od 73 četvorna metra i garažu od 16 metara četvornih, koje je ona potom darovala drugom sinu. S druge strane, podatak da raste rejting Amsterdamskoj koaliciji pokazuje da biračima takve situacije nisu jako važne. Što ne čudi, Milan Bandić je izišao iz pritvora i pobijedio na izborima u Zagrebu, a HDZ u državi, usprkos nepravomoćnoj osudi za financijske malverzacije.

Unatoč tome, mediji moraju nastaviti objavljivati podatke o političarima koji krše zakone ili, barem, pravila ponašanja. Jer, ako se danas prešuti nečiji ceh od pet tisuća eura, sutra morate zažmiriti kada netko zamrači pedeset puta veću svotu, a to znači da ste izgubili vjerodostojnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:04