IZA KULISA

Zašto je HDZ protiv kanala Dunav - Sava?

 Vlado Kos / CROPIX

Vukovarske gradske vlasti i tamošnji HDZ jučer su se ponovno usprotivili gradnji višenamjenskog kanala Dunav - Sava te gradnji nove vukovarske luke na kanalu.

Višenamjenski kanal Dunav - Sava prvi je korak u stvaranju kvalitetnog prometnog koridora Podunavlje - Jadran, koji bi uz plovnu magistralu Europe (Rajna - Majna - Dunav) bio najpovoljniji kombinirani put od Jadrana do srednje Europe, kao i veza Hrvatske Dunavom do crnomorskih luka. Ali ne misle svi tako. - Gradnja kanala Dunav - Sava je agresija na grad Vukovar, na građane i njihovu budućnost, to je stav Gradskog odbora HDZ-a. To je agresija na egzistenciju građana grada Vukovara - bio je žestok Damir Barna, čelnik vukovarskog HDZ-a.

Teške su to optužbe kada se upotrebljava termin agresija.

Ali u čemu je problem?

U jednom detalju. A to je da su Barna i HDZ-ovci za, kako su upozorili, gospodarsku i ekološku prijetnju za Vukovar te cijelu županiju javno optužili "građevinske lobije, mafiju, ljude s kriminalnim dosjeom, osuđenike i optuženike i Božu Galića". A Božo Galić je srijemsko-vukovarski župan i - najviši dužnosnik HDZ-a u istočnoj Hrvatskoj. Dakle, jedno krilo HDZ-a optužuje ono drugo da surađuje s "mafijom, građevinskim lobijima i kriminalcima".

Može li gore od ovoga?

Kako da ne, jer već gotovo godinu dana vrh HDZ-a i Vlade stoji iza projekta Dunav - Sava. - Prvi veliki infrastrukturni projekti u Vukovarsko-srijemskoj županiji, od pripreme dokumentacije za početak gradnje višenamjenskog kanala Dunav - Sava do nastavka gradnje vinkovačke obilaznice i Šokačke magistrale, ići će u realizaciju ove godine - najavio je još u veljači u Vukovaru tadašnji i sadašnji ministar, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Znači li to da se i Vladu sumnjiči za komplot s mafijom i kriminalcima?

Uzgred, u pitanju je 850 milijuna eura vrijedna investicija.

Ima li vukovarski HDZ saveznike u otporu vlastitoj Vladi?

Ima, premda bi vjerojatno voljeli da nije tako.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:21