PRO ET CONTRA

ZAŠTO NAM GABRIJELA ŽALAC NE OBJASNI NEKOLIKO STVARI? Kako od svoje plaće i plaće supruga automehaničara otplaćuje 120.000 eura kredita

Jandroković joj se narugao citiranjem stihova Vojka V.: “Netko me sabotira, protiv mene lobira, možda je Vlada, možda su Srbi”
 Damjan Tadić / Hanza Media

Obrecanje na stranku i tvrdnja da joj se podmeće iz HDZ-a jedino je što je, pored svih afera - od prometne nesreće, preko vožnje s nevažećom vozačkom dozvolom, pa do afere Mercedes, izazvalo blagu osudu Gabrijele Žalac.

Iz jučerašnjih izjava dvoje čelnih ljudi u HDZ-u i državne vlasti, premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora i glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića proizlazi da stranka ne vidi ništa problematično u ponašanju ministrice Žalac i nije odredila smjer u kojem će kanalizirati aferu.

Plenković, kako se moglo očekivati, ne želi prekrižiti ministricu kojoj je od početka osobito sklon. Vrlo je zlovoljno odbijao novinarska pitanja na temu Žalac i Mercedes te nervozno prebacio priču na druge teme. Jednako kao što nije vidio njenu odgovornost za vožnju bez valjanje vozačke, zbog čega bi u svakoj civiliziranoj zemlji ministar odletio istog časa, pogotovo ako je automobilom udario dijete, tako ju ne želi vidjeti ni nakon svih muljanja s Mercedesom.

Očito je da Plenković ne želi smijeniti ministricu Žalac, ali nije siguran koliko će još biti negativnih reakcija na slučaj Mercedes, neće li iskrsnuti još nešto novo, pa ju izbjegava otvoreno braniti.

Gordan Jandroković je ipak postavio prvu crtu obrane od skandala ministrice Žalac i otklonio njene optužbe kako joj se podmeće iz stranke. Narugao joj se citiranjem stihova Vojka V.: “Netko me sabotira, protiv mene lobira, možda je Vlada, možda su Srbi”. Na fini način joj je kazao da priča gluposti i da joj nisu HDZ-ovci podmetnuli Mercedes u dvorište, ni dijete pod kotače automobila.

Jandroković shvaća da mediji neće prestati preispitivati imovinu Gabrijele Žalac, njezina supruga, kao ni njezine majke, te da će pretresti sve njihove privatne i poslovne odnose s Josipom Stojanovićem Jollyjem. Jasno mu je kakav je to teret HDZ-u u kampanji za europarlamentarne izbore, a još mu je jasnije kako će reagirati HDZ-ovci ako se ime Gabrijele Žalac nađe na listi kandidata za Europski parlament.

No, dok prvi HDZ-ovac Plenković gleda kako zadržati ministricu, a drugi Jandroković kako će sanirati štetu, vrišti činjenica da nitko Gabrijelu Žalac ne poziva da objasni par stvari. Za početak bi bilo zanimljivo čuti odgovor na pitanje otkud ministrici koja živi od plaće, čiji suprug automehaničar mjesečno uprihodi 3000 kuna, koja otplaćuje dva kredita od 90.000 eura i od 30.000 eura, i uzdržava djecu, novaca za obiteljsku kuću u Vinkovcima, za gospodarski objekt vrijedan 750.000 kuna, za automobil, i kako si može priuštiti torbicu Louisa Vuittona vrijednu 12.000 kuna, skupocjeni nakit, šalove....

Možda vrhuška HDZ-a u tome ne vidi ništa čudno pa misle da ni građani ne primjećuju kako je računica obitelji Žalac čudna. Možda Plenković i Jandroković to ne znaju jer žive u drugom svijetu, ali obični građani jako dobro znaju što znači uzdržavati djecu, otplaćivati kredite i što si mogu priuštiti kad zbroje što im je svakog mjeseca ostalo na računu. Ili vjeruju da ćemo progutati zadnju verziju slučaja Mercedes koji nam je servirala Gabrijela Žalac i da ćemo doista povjerovati kako nema nikakve veze s Mercedesom E klase vrijednim najmanje 50.000 eura, nego da njena mama vozi tri auta?

Ako je istina što govori, onda mama vozi službeni auto koji je u vlasništvu HGK, Peugeot 308 s kojim je ministrica imala nesreću, i još Jollyju plaća 900 eura mjesečno za najam Mercedesa E klase! Pritom tata vozi svoju Mazdu 6.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:46