KOMENTAR JUTARNJEG

Zašto nam HDZ pokazuje samo korice programa?

 Željko Hajdinjak/Cropix

HDZ i po novoj predizbornoj strategiji najavljuje prezentaciju gospodarskog programa koji, unatoč najavama, još nitko nije vidio. Spoznaje do kojih su im došli ugledni njemački ekonomisti, da smo nekonkurentni, imamo mali izvoz, veliku nezaposlenost i lošu administraciju, mogu se pročitati i u dnevnim novinama, i to za samo 7 kuna

HDZ je, kako su prenijeli mediji pozivajući se na neslužbene izvore iz te stranke, odlučio napraviti zaokret u strategiji predizborne kampanje. Podvukli su crtu pod fazu žestokih izjava temeljenih na nacionalnim temama i ideološkoj podjeli čiji se korijeni izvlače iz prošlosti pa će se sada okrenuti verbalizaciji uglavnom gospodarskih tema. Novu strategiju koja bi trebala rezultirati zakucavanjem u finišu službene predizborne kampanje, te donijeti pobjedu HDZ-u i njihovoj koaliciji, predstavili su u šest točaka. A najvažniji je gospodarski program!

Fokus će im, kažu, biti na prezentaciji programa koji su već tko zna koliko puta obećali pokazati, ali ga dosad nisu vidjeli čak ni njihovi koalicijski partneri. Zadnje što se zna je da su čelnici stranaka Domoljubne koalicije u lipnju na sastanku s vodstvom HDZ-a imali priliku vidjeti korice programa koji HDZ-u pišu stručnjaci iz njemačkog IFO instituta. Sve što smo dosad doznali svodi se na to da su njemački stručnjaci uočili da je hrvatsko gospodarstvo nekonkurentno, da nam nedostaje stranih ulaganja, da imamo visoku nezaposlenost (osobito mladih) te vrlo tromu i lošu javnu upravu.

Nije da podcjenjujemo, ali spoznaje uglednih njemačkih ekonomista koje HDZ pošteno plaća, mogu se svaki dan, za cijenu od 7 kuna, pročitati u hrvatskim novinama. Pitanje je, naravno, gdje je izlaz. Obećanje HDZ-ova šefa Tomislava Karamarka iz prve polovice godine da će nas provesti kroz “dolinu suza”, davno je povučeno. I navodni ministar u HDZ-ovoj budućoj vladi, HSLS-ov Josip Budimir, obećao je bolne rezove, ali je brzo nakon toga dobio po prstima. Svaku natruhu najave da bi u cilju oporavka gospodarstva HDZ proveo reforme koje bi nas u nekom trenutku zaboljele, vodstvo stranke momentalno prebaci u “trash”.

De facto rade isto što i SDP. Otkad smo ušli u izbornu godinu iz rječnika su izbrisali izraz “reforma”, a retorika se svodi na zbrajanje svih mogućih pozitivnih rezultata. S tim što se u zadnjoj godini mandata proračun više ne brani od propalih slučajeva, nego se opet pune rupe bez dna i tvrdi da se spašava Imunološki zavod ili Brodarski institut.

Ako ćemo iskreno, stvarna razlika između dva politička bloka je jedino ideološka. I pitanje je hoće li HDZ profitirati ako je prestane komunicirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 18:14