IZA KULISA

Zašto prijevremeni izbori nisu vjerojatni

 Goran Mehkek / CROPIX

Neki u Hrvatskoj demokratskoj zajednici u zadnje vrijeme spominju kako bi bilo dobro da se premijer Andrej Plenković odluči na prijevremene parlamentarne izbore. Smatraju kako u ovom trenutku premijer i predsjednik HDZ-a ima bitnu prednost koju bi trebao iskoristiti i da bi bilo idealno da se izbori održe na dvogodišnjicu njegova mandata, nakon nagodbe za Agrokor i turističke sezone koji bi, nadaju se, mogli popraviti sliku HDZ-a i Plenkovića u javnosti, te u situaciji dok je oporba još slaba.

Zašto su male šanse da dođe do prijevremenih izbora?

Više je razloga zašto u HDZ-u procjenjuju da bi im prijevremeni izbori mogli biti rizični. Jedan od njih je nepopularnost premijera, ali i same stranke koja je ovako loš rejting zadnji put imala negdje u lipnju i srpnju 2016. godine nakon krize u stranci i ostavke bivšeg čelnika Tomislava Karamarka. No, i ovakav HDZ, s obzirom na situaciju i oporbu, mogao bi dobiti izbore, ali to Plenkovića vodi do još većeg problema - s kime sastaviti Vladu s obzirom na to da sam HDZ neće imati dovoljno mandata. Premijer više ne može računati na Most nakon što ih je otjerao, manjine mu ne bi bile dovoljne, a po svemu sudeći, nije vrijeme ni za veliku koaliciju sa SDP-om. Osim toga, očito je da bi od prijevremenih parlamentarnih izbora najviše koristi imao Živi zid, čiji je rejting u porastu.

Što će premijer Plenković najvjerojatnije uraditi?

Predsjednik Vlade i HDZ-a očito će pokušati odraditi mandat do kraja, pa i s ovakvom nestabilnom i tankom većinom i svim problemima koje to sa sobom nosi. Međutim, čekanje redovnih izbora premijeru Plenkoviću bi moglo stvoriti dodatne probleme. Naime, neprovođenje reformi, moguće dodatne komplikacije oko Agrokora, daljnji pad rejtinga stranke i samog premijera, te mogući nastavak sukoba unutar HDZ-a mogli bi Andreja Plenkovića naposljetku dovesti u još lošiju poziciju od one u kojoj se danas nalazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:52